уторак, 25. јул 2023.

Milivojević: Mi ni danas ne znamo šta se Vučić dogovorio u vezi sa Kosovom


"Pre samo devet meseci šest stotina Srba sa severa Kosova skinulo je svoje uniforme i napustilo policiju Kosova. Sada su se vratili, naravno u znatno manjem broju, ali to je važna vest", rekao je za N1 politički analitičar Cvijetin Milivojević.

„Sada je oko 40 Srba u uniformama kosovske policije i veoma je neobično je da je ovakva informacija prošla ‘ispod žita’. Pre samo devet meseci svi Srbi su izašli iz iste te policije i posle toga se najmanje nekoliko stotina Srba sa severa Kosova odande iselilo“, izjavio je Milivojević.

On je rekao i da oko 80 odsto Srba koji žive tamo ima strah pre svega od „Kurtijeve policije“.

„Osim straha od kosovske policije Srbi na Kosovu imaju i strah od onih koji predstavljaju same Srbe na severu. Oni se boje od nekih koji su sami sebe proglasili liderima ili se boje od samih srpspskih lidera. Tek onda sledi strah kod njih od raznih vojnih jedinica koje se nalaze na Kosovu“, rekao je analitičar.

Milivojević je zaključio i da se posle svega toga može „očekivati odlazak Srba sa Kosova“.

„Srbi na Kosovu gledaju u nekakav imaginarni Beograd  koji čak nekad i ne traži ono što Srbima već pripada, a u isto vreme gledaju i šta će uraditi Priština. I da mi sada uspemo da zadržimo tu teritoriju postavlja se pitanje, ako Srbi odu, šta će nam teritorija bez ljudi? Mi zapravo i nemamo informaciju o čemu se razgovara u Briselu, mi i dan danas ne znamo tačno šta se Vučić dogovorio u Briselu, ali i kada je u pitanju francusko-nemački plan, a to ne znaju ni Srbi na Kosovu od kojih se očekuje da brane tu stvar“, dodao je Milivojević.

On je izjavio da kada se pročitaju prve četiri tačke francusko-nemačkog plana može da se vidi da je to „kopi pejst sporazuma između dve Nemačke 1971-72. godine“.

„Međutim, u te dve Nemačke je živelo više od 90 odsto Nemaca koji su želeli da se spoje, a ovde se želi da se spoje dva različita naroda. Srbi treba da dobiju ZSO, a srpska vlast će za uzvrat oćutati prijem Kosova u međunarodne organizacije. Ja se nadam da Vučić to nije prihvatio ali ako jeste ko mu je dao mandat za to“, upitao je analitičar.

Milivojević je rekao i da opozicija mora da insistira na svim odgovorima kada je reč o pregovorima u Briselu, francusko-nemačkom planu, Kosovu, makar „ostala zabarikadirana u Skupštini dok ne dobije odgovore na sva ta pitanja“.

„Sedite i ne izlazite iz Skupštine sve dok Vučić ne naredi Orliću da zakaže sednicu. Vučić je uzurpirao pravo da odlučuje dokle će biti Srbija (teritorijalno)“, zaključio je politikolog. (www.rs.n1info.com, TV N1, voditeljka Maja Dragić, 25.7.2023)

https://n1info.rs/vesti/milivojevic-mi-ni-danas-ne-znamo-sta-se-vucic-dogovorio-u-vezi-sa-kosovom/

Нема коментара:

Постави коментар