среда, 1. децембар 2021.

Utiču li novi protesti na predsednika Srbije?

Aleksandar Vučić pravi pogrešne poteze, smatra Cvijetin Milivojević
Iako predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da mu novo pokretanje građanskih protesta po Srbiji ne smeta, da ga baš briga za demonstrante i da se mačku o rep može okačiti da se plaši demonstracija, njegovo priznanje da mu najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su protesti bez uticaja, upravo ukazuje na sasvim suprotno od onog šta govori.
Vučić je juče pred novinarima dobar deo svog izlaganja posvetio upravo protestima, pa je rekao da iza svega stoji strani novac i hibridni ratovi, a ne slobodna volja.
– Preturio sam ja toga preko glave, upadali su u Predsedništvo, Skuptinu, RTS… Postoje ljudi kojima nema načina da pretite jer se ničeag ne plaše. Ne možete da me srušite. Možete da me ubijete, ali da me srušite ne možete. Ulici nikad neću da podilazim. Sa ljudiam kao što sam ja ne vredi drugačije. Ili da me pobedite na izborima ili da me ubijete. Besmisleno je da zastavljate puteve i autoputeve, protestujete – između ostalog je rekao Vučić.
Prema njegovim rečima, istraživanja govore da narod na to loše gleda. On je savetovao opoziciju da blokira puteve što češće do izbora 3. aprila.
Deo Vučićevog kriznog marketigna mogla bi biti i fotografija sa njegovog profila na Instagramu na kojoj su on i ministar finansija Siniša Malim kako šetaju obalom Save u Beogradu.
Kako je napisao uz smajlije koji se kikoću, pravo na šetnju im „još nisu ukinuli“.
„Divno kišno veče sa pogledom na Beograd na vodi, najlepše mesto u ovom delu Evrope. Šetamo i mnogo smo srećni, jer ako nam neki blokiraju puteve i mostove, pravo na ovu šetnju nam još nisu ukinuli. Živela slobodna Srbija!“, napisao je Vučić.
Politikolog Cvijetin Milivojević za Danas kaže da je Vučić sam odgovorio na pitanje da li ga dotiču blokade, rečima da je gladao istraživanja javnog mnjenja.
– Verujem da ih je gledao. I upravo zato cinculira i oteže ovih dana sa potpisivanjem zakona o eksproprijaciji. Kao što znamo, Zakon o referendumu je potpisao u cugu jer su istraživanja javnog mnjenja pokazala da to građane ne tangira puno jer i ne razumeju o čemu se radi. A ovde jako dobro razumeju o čemu se radi jer je svako na neki način suočen sa mogućnošću da njegov kućni prag bude meta neke buduće eksproprijacije u skraćenom postupku. On i dalje vaga da li mu je pametnije da to potpiše ili vrati Skupštini na ponovno usvajanje – kaže Milivojević.
Na pitanje da li je krizni marketing i odraz nervoze to što Vučić na društvene mreže postavlja fotografiju šetnje sa Malim, on odgovara odgovara da pripada onoj grupi koja misli da je Beograd na vodi mnogo lepši sada nego što je bio pre.
– Ali, pripadam i onoj grupi koja smatra da je pravo pitanje za opoziciju koliko to košta i za čije babe zdravlje. Zašto je država vlasnik samo 30 odsto Beograda na vodi, zašto nije videla ni dinara od prodaje stanova tamo. Bojim se da se Vučić ovim malo više ofira. Česte šetnje sa gospodinom Malim verovatno nameću pitanje svakom građaninu, koji ne mora da bude politički zainteresovan, zašto mu je toliko stalo do Beograda na vodi. Mislim da pravi pogrešne poteze – zaključuje Milivojević.
„Lila revolucija“?
Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako je naveo, savetovao policiju da se naredne subote skloni i pusti građane da blokiraju puteve, reakcija naprednjaka i onih koji ih podržavaju bi možda mogla da se očekuje. Posle kontramitinga naprednjaka u Šapcu, pojavila se vest u medijima bliksim režimu da izvesna organizacija „Lila revolucija“ poziva građane da ljubičastom bojom označi i prefarba automobile koji blokiraju puteve. (www.danas.rs, Danas, Lidija Valtner, 1.12.2021)

Нема коментара:

Постави коментар