среда, 18. март 2020.

Smanjiti kazne za penzionere: "SNS vlast pati od velikih brojki"


Srbi su vazda voleli da se takmiče sa drugim narodima "čiji je veći" stan, auto, džep, problem. Usred pandemije koronavirusa naša država se takmiči sa drugima - čija je kazna za nepoštovanje pravila ponašanja veća. U Srbiji je ona ubedljivo najveća, što ne čudi politikologa Cvijetina Milivojevića.
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je da će penzioneri preko 65 godina, koji budu napuštali domove i time kršili uredbe Vlade o ponašanju tokom vanrednog stanja, plaćati kaznu 150.000 dinara, odnosno 1.279,8 evra. U isto vreme, za "loše ponašanje" u Španiji, ljudi će morati da izdvoje 100 evra, što je nepunih 11.720 dinara, u Francuskoj 135 evra, što je 15.822 dinara.
- Ako sam ja dobro razumeo premijerku, Srbija ima neviđen rast BDP-a, najveći u Evropi... Kakva Španija, kakva Portugalija, kakva Evropska unija. To je logično obrazloženje. Ko prati u kontinuitetu sve ono što predsednica Vlade govori poslednjih meseci, onda je logično da imamo i najveće kazne u Evropi. To je jedno obrazloženje - rekao je za Direktno.rs politikolog Cvijetin Milivojević.
Međutim, kada bismo to što priča premijerka stavili sa strane, pa analizirali delotvornost ovakve kazne, Milivojević smatra da ovakva sankcija neće biti preterano delotvorna.
- Kada pođete od toga da prosečan penzioner u Srbiji ima penziju dvadeset i nešto hiljada dinara, onda je sasvim logično da on ne može da plati kaznu od 150.000 dinara. Prema tome, veće bi dejstvo bi imale manje kazne, koje penzioneri mogu realno da plate. Kazna od 10.000 je sasvim dovoljna da demotiviše penzionera da izlazi napolje. A ova kazna od 150.000 može samo da ga motiviše da eventualno iz inata izlazi napolje, pošto svejedno ne može da plati tu kaznu. Kaže: dobro, ove od 150.000 svakako ne mogu da platim, pa kad se vi šalite, aj se šalim i ja. To je potpuno besmisleno. Da je kazna 10.000 što je naplativo, to bi imalo smisla. Penzioneri bi shvatili da vlast hoće ozbiljno da ih kazni, pa bi ostali kod kuće.
Čak je i u Rusiji manja kazna od kazne kod nas. Ona tamo iznosi 80.000 rubalja ili 1.033 evra, dok je u Hrvatskoj kazna za nepoštovanje karantina 8.000 kuna, što je 1.050 evra. I sada, pošto smo zaključili da imamo najveće kazne, te da je evidentno zbog čega neće biti delotvorne, postavlja se pitanje - čemu onda frljanje ciframa?
- Ovo je vreme u kome naša vlast pati od tih velikih brojki. Ja se plašim velikih brojki, ali oni uživaju u tome. Znate da je sve najveće u istoriji, najbrži rast na "biznis duing" listi, najveći BDP od postojanja, najbolji ekonomski program od 1804. godine na ovamo. Prema tome, ona je po inerciji nastavila tu priču. Ovo što  Vlada nije uradila nije ništa novo. Verovatno je za njih uvredljivo da to bude manja kazna - zaključio je za Direktno.rs  Cvijetin Milivojević.
Zemlja – Kazna: Srbija - 1.279 evra, Hrvatska - 1.050 evra, Rusija - 1.033 evra, Francuska - 135 evra, Španija - 100 evra  (www.direktno.rs, Predrag Đukanović, 18. 3. 2020)

Нема коментара:

Постави коментар