петак, 13. март 2020.

Koronavirus najveća opozicija Vučiću



Politička opozicija Aleksandra Vučića godinama ne pronalazi način da ugrozi njegovu poziciju. S druge strane, čini se da pojava koronavirusa u predizbornoj godini predstavlja veliki problem za vlast, te bi tako manja izlaznost usled epidemije mogla da poremeti ranije procene, prema kojima je podrška vladajućoj većini na istorijskom maksimumu.
Govoreći o merama koje će Srbija sprovesti usled širenja koronavirusa, prvi čovek države je naveo da je moguće pomeranje izbora za dve ili tri nedelje, ali da u ovom trenutku ne postoje razlozi za njihovo odlaganje.
“Ako dođe do mnogo teže situacije, znaju se moja ustavna ovlašćenja i onda može doći do pomeranja izbora na dve do tri nedelje, ali ne mnogo duže. Nećemo nipodaštavati rad onih koji su prikupljali potpise i učestvovali u kampanji”, rekao je Vučić.
Ukoliko situacija ipak postane ozbiljnija, koronavirus može ugroziti političke ciljeve vladajuće, Srpske napredne stranke, smatraju sagovornici Nova.rs, navodeći da mu je ona trenutno najveća opozicija.
“Ispada da je tako. On nije hteo da ‘kapitulira’ pred ‘nadljudskim’ zahtevima opozicije, a sad će to morati pred ‘višom silom’. Koronavirus je trenutno najveća i najjača opozicija u Srbiji, zato što se Vučić nje plaši više od svojih političkih protivnika. Uvažava je i posmatra kao neprijatelja za strahopoštovanje”, opisuje politički analitičar Cvijetin Milivojević.
On dodaje da se Vučićev strah od manje izlaznosti reflektuje i na situaciju sa epidemijom, te da ga pojava koronavirusa može pre opozicije naterati da pomeri izbore na jesen, što bi, kako navodi, išlo u prilog onima koji zagovaraju bojkot aprilskih izbora.
“Predsednik se plaši manje izlaznosti. On pokušava da se suprotstavi koronavirusu i pristupa mu sa poštovanjem. Međutim, on nije navikao na dijalog i teško mu je jer vodi bitku protiv imaginarnog neprijatelja koji zaslužuje da ga posmatra drugačije od svih do sada”, rekao je Milivojević.
Sličnog stava je i politikolog Vuk Velebit, koji takođe navodi da je koronavirus najveća opozicija vlasti u Srbiji, ali i svim drugim političkim akterima, zato što ograničenje političkih aktivnosti nikome ne odgovara.
“Siguran sam da Vučić nije računao na ovu situaciju. Koronavirus je ‘bacila’ njega u drugi plan i njemu smeta što nije više tema broj jedan u državi”, opisuje Velebit.
On dodaje da je predsednik države posebno posvećen upravljanju medija i da mu trenutna situacija ne odgovara jer ne može da je kontroliše zbog epidemije, te da traži ulogu u njoj.
“Pokušaće da predstavi sebe kao spasioca u ovoj situaciji, što je očekivani narativ s njegove strane”, smatra Velebit.
“Vučić će pokušati da preotme pažnju koroni”
Milivojević objašnjava da će prvi čovek države u narednom periodu nastojati da “preotme” pažnju koju je koronavirus stekla u Srbiji, ocenjujući da Vučić sada očekuje spas od ‘više sile’.
“Ovoga puta, ta sila neće biti on, ali će na kraju pokušati da predstavi kako je njegovom zaslugom i zalaganjem uspešno okončana epidemija. Stoga mislim da će oni i ovu priču koristiti kao najvažniju predizbornu temu, bilo da izbori budu na leto i jesen. Koliko joj obazrivo pristupa govori i podatak da je sedam dana držao kao najveći državnu tajnu to koliko imamo respiratora”, navodi Milivojević, naglašavajući da se predsednik uspaničio zbog epidemije:
Odlaganje izbora zbog epidemije problem za sve stranke
 “Ljudi ne razmišljaju o političkim strankama, već kako da prežive. On se prvo smejao narodu na konferenciji gde su savetovali građane da slobodno putuju u Italiju, da bi posle par dana molio ljude da ne putuju tamo i širio paniku, što po zakonu ne bi smeo da čini”, ističe Milivojević.
Da “bitka” između koronavirusa i Vučića može da poprimi političke obrise, smatra i Velebit.
“Ako je suditi prema njegovom obraćanju naciji i ovo priča će imati karakter kampanje, s obzirom da je sinoć govorio o obećao povećanje plata zdravstvenim radnicima i jednokratnu pomoć penzionerima”, zaključio je Velebit. (www.nova.rs, Vojislav Milovančević, 13.3.2020)

Нема коментара:

Постави коментар