уторак, 17. септембар 2024.

"Rekao sam sinu, spremi se za šišanje i vojsku": Sednica o vojnom roku održaće se ove nedelje

Blic TV, emisija: Jutro na BLIC

Termin emitovanja: Radnim danima, 07:00

Voditelji: Maja Nikolić i Danilo Mašojević

Tema: Vraćanje obaveznog vojnog roka

Gosti: Nebojša Krstić, marketinški stručnjak i Cvijetin Milivojević, politikolog (www.blic.rs, Blic TV, 17.9.2024)

https://www.youtube.com/watch?v=rqKYunZdiCQ&pp=ygU4YmxpYyBqdXRybyBjdmlqZXRpbiBtaWxpdm9qZXZpYyBuZWJvanNhIGtyc3RpYyAxNy45LjIwMjQ%3D

GOVORITE NEISTINE Krstić i Milivojević se žestoko sukobili u studiju: Ko je pozvao Srbe da izađu iz institucija na KiM

U Briselu će danas biti održan novi sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, na kojem će se, kako je rekao portparol Evropske komisije Peter Stano, razgovarati o putu ka napretku u primeni Ohridskog sporazuma i drugim pitanjima koja utiču na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.Ovo su neke od tema za naše goste politikologa Cvijetina Milivojevića i marketinškog stručnjaka Nebojšu Krstića.

Gostima "Jutra na Blic" najzanimljivija aktuelnost je povratak vojnog roka u Srbiju.

- Godinu dana jeste gubljenje vremena, ali neka vrsta obuke je svakako korisna - kaže Krstić i ističe će dečaci imati mnogo koristi od vojske.

- Tada sam bio u situaciji da sve od mene zavisi. Tvoje lične sposobnosti te odvedu u neki segment tamo. Veštine koje imate cene se u vojsci i na kraju krajeva, za slučaj neke elementarne nesreće moći će da se aktiviraju - kaže Krstić.

Cvijetin Milivojević kaže da deli entuzijazam Nebojše Krstića kada je povratak vojske u pitanju.

Kada je u pitanju korišćenje mobilnog telefona u vojsci, gosti "Jutra na Blic" ističu da je sasvim okej da ne koriste telefone dok obavljaju vojne zadatke.

- To je omogućavanje deci da se bave fizičkom aktivnošću - kaže Kristić.

Nebojša Krstić postavio je pitanje izuzeća i prigovora savesti kada je u pitanju služenja vojnog roka, kao i pitanje LGBT populacije u kontekstu vojske.

- U moje vreme LGBT populacija nije išla u vojsku. Imali su pravo izuzeća, tako da se sada postavlja pitanje i da li će oni ići. I žene su bile u vojsci kod nas. Imale su bolje uslove, vojska se brinula da im bude bolje - kaže Krstić.

Diskusija o legalnosti vojske Kosova i Briselskog sporazuma

Nedavne informacije o otvaranju vojne baze na svega 15 kilometara od administrativne linije sa Srbijom izazvale su snažne reakcije u javnosti. Mnogi se pitaju šta to znači za bezbednost i stabilnost ovog područja, a među njima je i dugogodišnji analitičar koji se osvrnuo na izjave predsednika Aleksandra Vučića.

Analitičari ističu da je sada očekivanje da se predsednik Vučić aktivira oko poziva garancija predstavnika NATO-a na odgovornost.

Žustra diskusija između Krstića i Milivojevića nastala je oko izlaska Srba iz institucija na KiM.

- Ja bih hteo da čujem na vreme od pre Briselskog sporazuma, od pre aprila prošle godine. Mi tražimo vraćanje na vreme od decembra prethodne godine - započeo je Krstić, a Milivojević se ubacio:

- Dakle, mi tražimo da se vrati srpska policija, srpski policajci da obuku kosovske uniforme.Pa imali smo tamo, ko ih je pozvao da izađu? Ko ih je pozvao da izađu? - kaže Milivojević.

- Ko ih je pozvao? Ne znam, Srpska lista! Nije tačno. Oni su spontano izašli - kaže Krstić.

- A čija odluka - insistirao je Milivojević na pitanju! (www.blic.rs, Blic TV, Sofija Vulićević, 17.9.2024)


Нема коментара:

Постави коментар