понедељак, 26. фебруар 2024.

Počele konsultacije za novog premijera, parlament koji treba da izglasa vladu - formiran do pola

Uobičajena demokratska procedura odvija se u ne tako uobičajenom trenutku - dok se čeka konačna odluka Evropske komisije o međunarodnoj istrazi izbora u Srbiji, ali i izveštaj misije OEBS-a. Sve to, kao ni činjenica da je parlament formiran samo do pola, barem naizgled, ne sprečava vlast da sprovodi uobičajene postizborne aktivnosti i razmišlja o formiranju vlade. Jureći cilj koji je sam sebi postavio da Srbija do sredine marta dobije novu vladu Predsednik je počeo konsultacije sa strankama.Očekivano obe stranke koje su danas bile kod predsednika – Stranka za demokratsko delovanje i Ruska stranka, ne očekuju mesto u Vladi, ali je činjenica da svaka ima tek po jednog poslanika.

"Mi smo razgovarali samo o pitanjima koja su životna za Albance koji žive u tim opštinama, dakle plan od sedam tačaka, integracija, ekonomski razvoj“, rekao je posle sastanka nosilac liste "Politička borba Albanaca se nastavlja" Šaip Kamberi. Slično je poručio i predsednik Ruske Stranke Slobodan Nikolić.

"Nas ne interesuju neke visoke funkcije, eventualno nešto što je vazno za Rusiju, ne interesuju nas ministarstva, ni državni sekretari, u skladu sa našom snagom“, rekao je Nikolić. Zakonski rok za konstituisanje Vlade je tri meseca od dana konstituisanja Narodne Skupštine, dakle ima vremena do početka maja. S druge strane parlament formalno jeste konstituisan, ali samo do pola - verifikovani su mandati poslanika, ali Skupština ne može da radi jer nema ni  predsednika, potpredsednike, niti odbore i poslaničke klubove.

Kada će poslanici ponovo u klupe, znaju samo u Srpskoj naprednoj stranci.

Predsednik Srbije na drugom koloseku formira vladu, koju opet taj isti parlament na kraju bira.

Politikolog Cvijetin Milivojević ističe da takve poteze vlasti treba čitati u kontekstu zahteva opozicije Ustavnom sudu za poništenje izbora na svim nivoima.

"Zahtev opozicije prema Ustavnom sudu je bio da se ponište i parlamentarni izbori - tamo je razlika očito bila velika u korist vlasti i da li bi eventualno da nije bilo izbornih neregularnosti, da li bi se ta razlika smanjila, to je veliko pitanje, ali očigledno je to sada smišljeno kao jedna vrsta izlazne strategije - date jedan maksimalan zahtev vlasti - poništite sve izbore koji su održani u decembru, a zapravo ste zadovoljni time da dođe do ponavljanja izbora samo u Beogradu. Čeka se šta će biti dalji zahtev pre svega OEBS-a, a znamo šta traži Rezolucija Evropskog parlamenta, da bi vlast verovatno imala neku monetu za potkusurivanje - Dobro prihvatićemo beogradske izbore, ali pustite nas da formiramo onakvu vlast kakvu želimo na republičkom nivou. Verovatno je to ta izlazna strategija i zato se i oteže sa tim“, objašnjava Milivojević.

Konsultacije za premijera biće nastavljene sutra, kada će predsednik Srbije razgovarati sa još tri manjinske stranke. Na konsultacije neće doći najbrojnije opozicione grupe koalicija NADA i Srbija protiv nasilja koje traže poništavanje izbora, dok Stranka demokratske akcije Sandžaka traži da se konsultacije odlože do odluke Ustavnog suda.

Konačni rasplet postizborne krize, formiranje parlamenta i vlade ne mora da sačeka odluku Ustavnog suda o regularnosti izbora, ako tako odluči većina.

Pitanje je međutim, da li sve ipak zavisi od toga hoće li izbori u Beogradu biti ponovljeni.

"Opozicija ima jedan ozbiljan argument u svojim rukama – dakle, može sada vlast da organizuje izbore i zamislite da se opozicija ne pojavi. To je onda vrlo ozbiljan problem za vlast. Ovo je sad jedna vrsta ideje koju je Evropski parlament dao vlasti - kako da se izađe iz svega, uz nešto popuštanja kada je reč o Beogradu, ali vrlo elegantno da spasi ono što je njima najvažnije u ovom trenutku - a to je vlast na nivou države“, smatra Milivojević.

Čak i ukoliko izboru Beogradu budu ponovljeni, a o čemu sve glasnije govori i vlast, činjenica je da sumnje na izborne neregularnosti i na parlamentarnom nivou ostaju neispitane, a da najviša institucija koja o tome treba da odluči - Ustavni sud- i dalje nije donela nikakvu odluku. (www.insajder.net, TV Insajder, Maja Repić, 26.2.2024)

https://insajder.net/teme/pocele-konsultacije-za-novog-premijera-parlament-koji-treba-da-izglasa-vladu-formiran-do-pola-video

https://www.youtube.com/watch?v=9co1wmxChGg&pp=ygV9aHR0cHM6Ly9pbnNhamRlci5uZXQvdGVtZS9wb2NlbGUta29uc3VsdGFjaWplLXphLW5vdm9nLXByZW1pamVyYS1wYXJsYW1lbnQta29qaS10cmViYS1kYS1pemdsYXNhLXZsYWR1LWZvcm1pcmFuLWRvLXBvbGEtdmlkZW8%3D

Нема коментара:

Постави коментар