понедељак, 19. фебруар 2024.

Bitka za Beograd: Vlast traži potpuni legitimitet, opozicija nove izbore (VIDEO)


Na novu gradsku vlast Beograđani će sačekati bar do 1. marta, a možda i duže. Današnja konstitutivna sednica nije održana jer nije bilo kvoruma. Tako je nastavljen period neizvesnosti; hoće li doskorašnja vlast uspeti da formira većinu ili će Beograđani ponovo na glasanje. I dok vlast ističe da već ima potrebnu većinu - ne objašnjavaju kako su do nje došli - poručuju da će dati još vremena listi koju predvodi dr Branimir Nestorović.

Da konstitutivna sednica Grada Beograda neće biti održana, bilo je jasno još pre njenog početka. Odbornici vlasti upisali su se na listu odbornika, ali se nisu pojavili u sali, dok se opozicija na listu nije upisala, ali je u salu ušla kako bi sprečila održavanje sednice. Transparentima su poručili političkim protivnicima da ih Beograd ne želi.

Prvi na listi za beogradske izbore ispred Koalicije „Srbija protiv nasilja“ ističe da je opozicija danas ostvarila još jednu pobedu.

"Ono što je važnije je da je opozicija odnela još jednu pobedu, da Beograđani znaju da je rezultat u Beogradu ukraden, da ne oslikava izbornu volju građana i da je sada želja SNS-a da još prolongira te rokove do poslednjeg dana i pokuša da napravi nekakvu prevaru, korupciju sa možda nekim odbornicima", objašnjava Veselinović.

Na spisku evidentiranih odbornika uoči konstitutivne sednice bilo je njih 60 - tako bar tvrde predstavnici vlasti i najstariji odbornik, predsedavajući Toma Fila. Uvid u spisak odbornika, međutim, nije nam omogućen, pa ostaje nejasno koji su odbornici upisani u evidenciju. Iako nisu ušli u salu i obezbedili kvorum, SNS i SPS tvrde da imaju većinu od 56 od 110 odbornika, ali da žele stabilniju većinu.

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić ističe da žele potpuni legitimitet.

"Odlučili smo se da bez obzira na to što tu legalnu, a mogu da kažem slobodno i legitimnu matematičku većinu imamo , jer način na koji su se sklapale republičke i gradske vlasti u poslednjijh 20 godina kod nas daje za pravo da smo to mogli i mi da uradimo. Mi smo se odlučili da ovog puta podignemo lestvicu što se tiče legitimiteta", kaže Šapić.

Sličnu poruku poslao i je doskorašnji predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

"Mi u ovom trenutku imamo 56 odbornika i imamo još jednog odbornika koji  bi nas podržao na tajnom glasanju, ali mi zahtevamo jedan novi stepen legitimiteta, a to je pre svega da se odbornička grupa 'Mi glas iz naroda' odluči da li hoće da bude deo vladajuće većine ili neće", kaže Nikodijević.

I dok vlast poručuje da će odbornicima sa te liste dati još vremena da razmisle, doktor Branimir Nestorović odgovara da neće u koaliciju ni sa vlašću ni sa opozicijom, da se na njihove odbornike vrši veliki pritisak, i da sa dva odbornika više nemaju kontakt.

"Tih dvoje odbornika, Aleksandar Jerković i Vesna Ilić su odmah prestali da nam se javljaju i počeli da se pojavljuju sa nekim čudnim izjavama i to je od početka delovalo kao da su u nekom dilu“.  To šta oni očekuju od nas mi to ne možemo da ispunimo, a drugo malo je i uvredljivo - ja sam rekao da mi u izbornoj noći rekao da mi nećemo podržati nikog, ne znamo zašto ljudi misle da ćemo odustati od toga, i stvara se utisak kao da mi nešto trgujemo u međuvremenu i povećavamo cenu“, kaže Nestorović.

Da li će ta dva odbornika pomoći SNS-u da obezbedi većinu, niko ne potvrđuje. Aleksandar Jerković danas nije želeo pred kameru TV Insajder.

Milivojević: Vučić mora da ponovi izbore, poništavanje bi značilo priznanje izborne krađe

Apsolutno legalna i delimično legitimna - takva je većina koju SNS, prema sopstvenim tvrdnjama, ima u glavnom gradu. To posle predsednika Srbije poručuje i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević.

"Insistira se sa naše strane da kažem ove politike, da to bude apsolutni legitimitet, to znači da svi oni koji bi podržali tu političku većinu, skupštinsku većinu - ne bave se matematikom i zbrajanjem broja mandata, nego da imaju jasnu političku volju i i izjavu da hoće da čine tu političku većinu, koja bi trebala da vodi grad Beograd. To je potpun legitimitet, znači kada vrlo jasno postoji izražena politička volja svih onih koji su birani i izabrani od Beograđana, da ih predstavljaju naredne 4 godine, da kažu mi činimo političku većinu zato što smo se dogovorili o ovim političkim ciljevima - pa se onda naravno navede sve ono što je važno za buduću gradsku vlast", rekao je Vučević u razgovoru za jutarnji program RTS-a.

Kako SNS i SPS koji zajedno imaju 54 od 110 mandata imaju većinu i koji odbornici im pomažu, u tome niko iz te dve stranke nije do kraja objasnio.

Takve dvosmislene poruke su po mišljenju politikologa Cvijetina Milivojevića samo izlazna strategija doskorašnje vlasti da se izbori ponove, a da se ne prizna izborna krađa.

"Priča o pravu na neki polulegitimiet je smešna nema nikakvog smisla, ili je nešto legalno ili nije, i ili je nešto legitimno ili nije. Vučić je već presudio, on shvata da nema boljeg rešenja za  njega, jer mora izbore da ponovi, a ne poništi jer bi to značilo priznavanje izborne krađe", objašnjava Milivojević.

Iz izjava predstavnika SNS-a i SPS-a se  samo nazire da za formiranje gradske vlasti računaju na dva odbornika liste “Mi glas iz naroda”, ali da žele podršku svih šest odbornika te liste, da bi, kako kažu, legitimitet bio potpun, a većina stabilna. Iako prelazak i odbornika i poslanika u drugu stranku posle izbora u Srbiji nije novost, postavlja se pitanje prekrajanja izborne volje građana.

"Te poruke ubeđivačko - preteće koje su stizale profesoru Nestoroviću i njegovoj grupi da eto imaju još dana da porazmisle, to su rekao bih vrlo opasne pretnje i to se tako ne radi u politici. Očigledno nekog malo hvata panika ovde u vrhu beogradske vlasti.  Da se ne lažemo, građani koji su svojim glasom podržali listu doktora Nestorovića, su opozicioni glasovi, tu nema glasova Srpske napredne stranke“, kaže Milivojević.

Iako se nije pojavio na sednici Skupštine grada, SNS kritikuje opoziciju što je opstruirala rad gradskog parlamenta. Tako premijerka poručuje iz Niša da ne zna kako opozicija vidi pobedu u odlaganju konstitutivne sednice jer je time, kako kaže, protraćeno vreme naroda i glavnog grada koji već mesecima vode privremeni organi. Međutim, ne objašnjava zašto doskorašnja gradska vlast nije ušla u salu i konstituisala Parlament. www.insajder.net, TV Insajder, Maja Repić, 19.2.2024)

https://www.youtube.com/watch?v=JanZI7iejTU




Нема коментара:

Постави коментар