уторак, 16. јануар 2024.

Cvijetin Milivojević u Marker razgovoru: Jasno je da su se u Srbiji desili i izborni i postizborni inženjering (VIDEO)


Politikolog Cvijetin Milivojević, gostujući u emisiji Marker razgovor, rekao je da je i samo prikupljanje potpisa bilo početak izborne krađe, te da je jasno da su se desili i izborni i postizborni inženjering.

On je istakao i da je video primedbe od strane vlasti da opozicija danas (na protestu ispred RIK-a) pokušava da se na neki način politički okoristi jednim tragičnim događajem kao što je ubistvo Olivera Ivanovića.

“To možda stoji, ali stoji i nešto drugo. Šest godina unazad vidimo da na komemoracijama povodom godišnjice ubistva, atentata zapravo,  jer čovek je sa šest metaka sa leđa, u trenutku kad su navodno bile isključene kamere, kako se najviši predstavnici vlasti zapravo pojavljuju na tim komemoracijama, a ne žele da udostoje građane Srbije nečemu što je inače zakonska obaveza. Ima jedan medij sa nacionalnom frekvencijom koji je objavljivao spot poternicu koja je rezultirala, nažalost, ubistvom gospodina Ivanovića. A taj medij odbija, iako je po zakonu obavezan da obelodani ko je naručio taj spot, autor, finansijer. Šest godina unazad ta vlast odbija da pritisne taj medij da uradi ono što je njegova zakonska obaveza. Šest godina unazad REM ne reaguje. U tom zakonu o oglašavanju piše, ako glavni urednik i direktor odbiju da saopšte ime naručioca, finansijera i kreatora takvog televizijskog spota, taj medij biva kažnjen zabranom emitovanja programa od šest do dvanaest meseci. Medij se zove televizija Pink, da budem konkretan, to je najgledaniji medij u ovoj zemlji. Pričati o tome kako su nemoralni iz opozicije što su baš za danas zakazali nastavak svog protesta, koji je inače povodom izborne izborne regularnosti, je pomalo besmisleno. Mislim da vlast ne čini dovoljno, znam da su njima delimično ruke vezane jer najveći deo istrage u vezi sa ubistvom koje je Oliver Ivanovića, vodi zapravo Priština, ali i Beograd ne čini mnogo više od onoga što je učinjeno da se sazna ko su, makar naručioci, ako ne znamo ko je egzekutor tog ubistva”, ističe Milivojević.

On smatra da je izlazna strategija, što se izbora tiče, vrlo jednostavna, te da se ona nalazi između reči poništavanje i ponavljanje.

“Najelagantniji, najčasniji izlaz iz ovoga je da vlast praktično ide na ponavljanje izbora. Kako će ona to predstaviti, pre svega svojim biračima, to je na njima. Verovatno će reći da grupacija profesora Nestorovića ne želi da podrži ni vladajuću koaliciju, ni opoziciju i ne može se formirati nova vlast. Ona se može formirati kao što se formirala i prethodno, da vas podsetim. Znamo šta su Beograđani izabrali na izborima. Opozicija kaže da brani izbornu volju građana, i tu je u pravu. Dakle, Beograđani su dali 70.000 glasova više na ovim izborima opoziciji ukupno u odnosu na stranke vladajuće koalicije. Kao što su i na prethodnim izborima 2022. godine Beograđani takođe dali 70.000 glasova više opoziciji. Tada opozicija nije umela, nije htela i ne znam zašto, nije sačuvala izbornu volju građana. Opozicija je prihvatila da rezultat 55-55 po broju odbornika bude ipak 56 prema 54 i nove izbore za 6 do 9 meseci. Sada se oglasio i Evropski parlament, to je postalo vrlo ozbiljno, i vrlo verovatno će biti  političkog pritiska na donosioce svih odluka. A zna se da je donosilac svih odluka, nažalost čovek koji to po ustavu ne bi smeo da radi, zove se Aleksandar Vučić. Kakve on ima veze sa beogradskim izborima?”, naglašava Milivojević I dodaje da je očigledno da on odlučuje hoće li izbori biti ponovljeni ili poništeni.

 

Milivojević ističe da je prikupljanje potpisa početak izborne krađe.

“Imali smo na republičkim izborima 18 izbornih lista. Od toga možete staviti ruku u vatru da su četiri liste zapravo regularno skupile potpise. Ali to nije prvi put, dešavalo se i ranije. Sada je to postalo fatalno važno. Videli ste glasanje u Republičkoj izbornoj komisiji za konačne rezultate izbora? Jeste videli rezultate glasanja? 20 prema 13, znači da su preko 10 njih zapravo predstavnici fantomskih lista, satelitskih lista, koji su na izbore izašli uz potpise kojima je skupila vlast, da bi vlast obezbedila sebi većinu u svim izbornim komisijama”, kaže on i dodaje da je više nego jasno da se desio izborni, ali da se dešava i postizborni inženjering.

“To je tumačenje tipa možda ćemo da formiramo vlast, razgovaraćemo, a vidite da se u Beogradu deo vladajuće koalicije čak hvali da pregovara sa nekim, da tako kažem, potkupljivim odbornicima opozicije, pokušavajući da ih prebaci na drugu stranu. Pa šta je to nego obmana birača? To je krađa izborne volje, kao što se desilo i 2022. godine. Zato što je veći deo javnosti prećutao tako nešto, ovo se ponovilo. I naravno, opozicija je prihvatila, progutala je mamac, polakomila se I izašla na parlamentarne i beogradske izbore jer su  bili sigurni da će, uprkos izbornim krađama, dobiti beogradske. E, pošto nisu dobili, sad su se na neki način opametili", kaže Milivojević.

Na pitanje šta je strategija Srpske napredne stranke i da li vidi spremnost na bilo kakav kompromis, on naglašava da tu postoji veliki problem.

“Da nije EXPO u igri, verujem da bi Srpska napredna stranka na kraju prihvatila da nije pobedila u Beogradu i na neki način lakše prepustila Beograd opoziciji. Ali s obzirom da je reč o ogromnom projektu na nivou Republike koji se, ipak, operativno određuje u gradu jer je to projekat grada Beograda, te da je to to vreme u kojem će biti završeni ili završavani objekti za EXPO, sve to predstavlja veliki problem. Sada se traži neki način da se iz svega izađe sa eventualno ponovljenim izborima na kojima bi se potrudili da ponovo na neki način pokušaju da ih dobiju. Zato i razumem zašto se odugovlači ta konačna odluka i zašto na neki način vlast paralelno pokušava da se na neki način umili delu zapadnih moćnika koji ih pritiskaju da faktički priznaju da su napravili izbornu krađu na nivou Beograda. Time što se iznenada od 1. januara prihvata, na primer, ono zbog čega su Srbi pre samo godinu i nešto dana pozvani na barikade, a to su registarske tablice Republike Kosova”, ističe Milivojević.

On naglašava i da je član predsedništvas SNS Vladimir Đukanović, u ime Vučića, glavni ispitivač fokus grupa i onaj koji vrši testiranje javnosti.

“Kada se pominje politički dijalog, moram pomenuti još jednu grešku koju je opozicija napravila. Setite se da je, posle drugog velikog protesta povodom ona dva masakra u maju, koji je bio zaista masovan i bio je građanski a ne politički, Vučić bio jako uplašen i da je pozvao na dijalog i ponudio razgovore. Opozicija s gnušanjem odbila ove stvari. Odbili su dijalog, odbili su beogradske izbore koje su mogli dobiti u tom trenutku,  da su bili odvojeni i opozicija bi ih dobila bez problema”, ističe Milivojević i dodaje da je svih šest beogradskih opština, pojedinačno gledano, na ovim beogradskim izborima je dobila opozicija.

On ističe da smo imali izbore na svim nivoima na kojima se sve izborne liste zovu “Aleksandar Vučić za nešto” i da na njima nikakva Srpska napredna stranka nije učestvovala.

“Svuda u normalnom svetu, a tako je u svih 27 zemalja EU i u zemljama koje su, po nivou demokratije, čak i ispod Srbije, kao što su naše komšije Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Albanija, nigde se u istom danu ne održavaju lokalni izbori i veliki izbori. Zašto? Pa na lokalnim izborima se odlučuje o tome ko će poboljšati život u lokalnoj zajednici. Ko to može da uradi, a ko ne može. Ne onaj ko je pre šest godina obećao izgradnju kanalizacije za 200.000 Beograđana koji žive sa leve obale Dunava, pa posle šest godina nije započet ni ašov, a sada nudi metro. Taj ne bi dobio na lokalnim izborima, a opozicija očigledno nije shvatila da se lokalni izbori moraju jedino i isključivo održati sami, bez predsedničkih i bez parlamentarnih izbora”, kaže Milivojević.

 On ističe da ne zna koliko će se međunarodna zajednica ozbiljno baviti izborima u Srbiji, ali da mu se čini da bi svaka vrsta međunarodne arbitraže bila fatalno loša po vladajuću stranku, tako da ona neće dozvoliti da dođe do međunarodne arbitraže. 

“Milošević je napravio grešku kada je došao Felipe Gonzales i diktirao Miloševiću obavezu da mora priznati sve lokalne izbore, a on je tada čak priznao i lokalne izbore u gradovima gde opozicija nije pobedila. Objašnjenje koje je Milošević tada dao je vrlo zanimljivo, a ono je glasilo:  “Zbog mogućeg narušavanja međunarodnog ugleda Srbije prihvatam rezultate OEBSA”. To nam verovatno sledi i sada ako se stvari budu zaoštravale. Postoji naravno i drugi način. Da opozicija iznenada odustane od svega”, kaže Milivojević.

Što se tiče stanja medijske scene u to vreme, on kaže da postoji ogromna razlika u odnosu na ono što imamo danas.

“Čak i u vreme Miloševića je bilo više mogućnosti. Prvo, bilo je manje medija. Drugo, kada govorimo o lokalu, svaki veći grad je imao lokalnu radio i televizijsku stanicu koja je bila manje-više slobodna. Mislim da dobar deo odgovornosti za ovo stanje imaju oni reformatori našeg medijskog sistema koji su došli posle 5. oktobra, koji su prihvatili da država mora da izađe iz medija. Kad kažete država, to nije samo izlazak vladajuće stranke. To je izlazak i opštinskih i lokalnih samouprava. Van Beograda ne postoji nijedan ozbiljan medij koji drugačije razmišlja. Naravno da je to SNS iskoristio i napravio je propagandistička čudovišta od većine medija, tako da izbor današnjih novinara nije veliki. Nemaju oni puno mogućnosti da biraju posao, da prelaze iz jednog medija u drugi. Mi tada jesmo pravili nešto što je nenormalno. To je bio entuzijazam. Napustite fantastičnu platu u stranom izdavaču i odete u avanturu koja se zove traganje za istinom, ali verovatno se i taj entuzijazam izgubio sa godinama, sa novim vremenima, novim tehnologijama", ističe Milivojević.

Komentarišući to što Ana Brnabić verovatno neće biti na mestu premijerke, Milivojević  kaže da nije primetio neki veliki napredak u onome što je bila kada je prvi put postala premijer, “osim što se danas zaista specijalizovala da bude glavni propagandista SNS-a”.

 “Sećate se kada je prvi put izabrana da nije ni bila članica SNS-a. A šta ona zaista zna, šta je njena specijalnost, šta je nju kvalifikovalo za premijerku?”, pita Milivojević i dodaje da na pitanje ko će biti novi premijer odgovor nema niko ni u SNS-u, te da to zna samo Aleksandar Vučić.

“Mislim da je nju kandidovao neki uticaj sa strane, ono u šta se upravo Vučić kune da nikada stranci neće odlučivati ko će biti na kojoj poziciji u Srbiji. Ja baš mislim da je to to”, ističe on.

Milivojević ističe da očekuje da će se, i ovog puta, slušati stranci s obe strane, i sa istoka i sa zapada, te da  tako svaka vlada liči prethodnoj vladi.

“Samo se menjaju imena. Imate dvojicu koji su po volji Vašingtona, dvoje koje su po volji Moskve, jedan po volji Nemaca”, naglašava on i dodaje da smatra da najveće šanse za premijersku poziciju ima Miloš Vučević

“S obzirom na to da mi zapravo nemamo predsednika vlade u ustavnopravnom kapacitetu, a ne zaboravite, po našem ustavu vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku, a ne nekakav predstavnik Republike koji je ceremonijalna stvar,  onda je potpuno nebitno ko će biti premijer. Voleo bih da Vučić bude premijer, jer on zaista ima najveći politički rejting. I nemojte da se krijete iza nečega što se zove predsednik Republike, a istovremeno uređujete i zakonodavnu, i izvršnu, i sudsku vlast u ovoj zemlji”, ističe Milivojević. 

Milivojević je prokomentarisao i dešavanja vezana za Kosovo i Metohiju,

“Formiranje zajednice Srpskih opština je žvaka za ludaka. Da budem vrlo konkretan, od 2013. godine meni je zabranjen pristup RTS-u zato što sam kritikovao prvi briselski sporazum. Ispostavilo sam se u pravu. Zajednica Srpskih opština je trebala biti formirana do februara 2014. Čak je I Vilijem Voker danas dao izjavu  u kojoj je primetio da kasnimo deset godina. A s druge strane, sve ono što je Vučić potpisao, pardon, Dačić parafirao, a Vučić bio sa njim, kao prvi potpredsednik vlade, Srbija je ispunila. Kosovo se može razrešiti jedino vanustavnim delovanjem, na primer, Aleksandra Vučića, u šta ja neću da verujem, jer je svako odricanje od dela teritorije protivustavno i podleže krivičnoj odgovornosti onog ko donese takvu odluku ili potpiše takvu odluku. Istovremeno, upozoravam na nešto što je jako bitno, što naša javnost ne primećuje. Zašto do sada nije formirana Zajednica Srpskih opština? Zato što svi premijeri Kosova kažu da to nije u skladu sa ustavom. I njihovi ustavni sudovi kažu da to nije u skladu sa ustavom Kosova. U isto vreme, u preambuli našeg ustava piše da je Kosovo i Metohija deo Srbije, a našeg predsednika, jer je on jedini pregovarač svih ovih 12 godina, to očigledno za sada ni na šta nije obavezivalo. Nadam se da će konačni dogovor podrazumevati to da Vučić neće prihvatiti nezavisnost Kosova ili njegov ulazak u UN. Sve drugo bi značilo, a ja ne bih voleo da se to desi, da će on biti u zatvoru”, ističe Milivojević.

 Na konstataciju da je nedavno rekao da trenutno vlada neka čudna apatija i kolaboracija između Zapada, Moskve i većine glasača u Srbiji koji su svi na neki način dali podršku Vučiću, i pitanje na kom putu je Srbija, evropskom, ruskom, putu nesvrstanih ili, kako to vole da kažu iz vladajućih struktura, na svom putu, Milivojević kaže da su svi su zapravo navijali za Vučića na ovim izborima.

“I Kinezi, i Rusi, i Amerikanci, i najveći deo Evropske unije, i NATO, dakle svi. Zašto? Pa pretpostavljam da je svima nešto obećano. Šta je obećano, to zaista ne znam niti želim da nagađam. Dakle, to nije dobro. To onda znači da ipak nismo na svom putu”, zaključio je u Marker razgovoru Cvijetin Milivojević. (www.insajder.net, TV Insajder, voditeljka Milica Babić, 16.1.2024)

https://www.youtube.com/watch?v=KE0lsEVanFg

Нема коментара:

Постави коментар