среда, 31. јануар 2024.

"Cilj je da pokažemo razmere izborne krađe": Šta opoziciji donosi opstrukcija parlamenta

Naš primarni cilj je da pokažemo razmere izborne krađe i prekrajanje izborne volje građana i na tome ćemo dugoročno insistirati, kaže za NIN Dobrica Veselinović, nosilac liste "Srbija protiv nasilja" na beogradskim izborima na pitanje šta opozicija očekuje od opstrukcije republičkog parlamenta, čija je konstitutivna sednica zakazana za 6. februar.

Na prvoj sednici 14. saziva Skupštine Srbije planirano je da poslanici nakon potvrđivanja mandata, što je prva tačka dnevnog reda, izaberu predsednika i potpredsednike parlamenta, imenuju generalnog sekretara, izaberu članove radnih tela, kao i članove ostalih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Veselinović nije želeo da otkriva koji su planovi za opstrukciju konstitutivne sednice. Njegove kolege iz opozicije iznele su neke od predloga.

Šta planira opozicija

Predsednik Narodnog pokreta Srbije i nosilac liste "Srbija protiv nasilja" na decembarskim parlamentarnim izborima Miroslav Aleksić najavio je da će poslanici te koalicije "ući" u novi saziv parlamenta odakle će kako je rekao, objašnjavati građanima kako su pokradeni izbori.

Aleksić je kazao da stranke i pokreti oko te liste "neće prihvatiti izbornu krađu" za koju je po njegovim rečima, odgovoran režim Aleksandra Vučića.

"Oni su ukrali mandate, njima ne pripada toliko mandata i oni duguju odgovor građanima Srbije na pitanje zašto su pokrali njihovu izbornu volju", naveo je Aleksić.

Potpredsednik DS Miodrag Gavrilović rekao je kako njegova stranka predlaže da poslanici ne budu prisutni na sednicama Skupštine, osim predsednika poslaničkih grupa, koji bi trebalo da svakodnevno ukazuju "da je najmanje 20-25 mandata SNS u republičkoj skupštini dobijeno krađom na izborima". On je u intervjuu za Novu rekao i da poslanici ne treba da učestvuju u radu skupštinskih odbora, a da bi mogli i da održavaju paralelne sednice.

"Mi ne možemo protiv ove vlasti da se borimo samo ulicom. Mi moramo ulicom, ali i kroz institucije, na svoj način, vršeći opstrukciju i ukazujući na to da je ovo nelegitimna vlast", rekao je on.

Agencija Beta, pozivajući se na anonimnog lidera "Srbije protiv nasilja", objavila je da će poslanici biti na konstitutivnoj sednici republičkog parlamenta, ali da "to neće biti klasično prisustvo sednici već demonstracija neslaganja s konstituisanjem Skupštine zbog izborne krađe".

"Dogovorili smo se da ne učestvujemo u konsultacijama oko izbora i formiranja skupštinskih funkcionera i tela. Zahtevali smo da se sednica zakaže za posle 9. februara kada se očekuje rezolucija Evropskog parlamenta, ali naš zahtev nije prihvaćen", rekao je sagovornik Bete.

Sporan je i beogradski parlament, budući da opozicija ukazuje kako su izbori bili pokradeni. Veselinović kaže za NIN da su u toku dogovori i razgovori unutar koalicije o najboljem modelu i taktici delovanja na konstitutivnoj sednici gradske skupštine koja sledi.

"Naravno da postoje različiti pogledi i ideje, ali u narednim danima izaćićemo sa jasnim planom delovanja. Važno je reći da je oko pristupa postoji velika doza odgovornosti i saglasja unutar opozicije i to nam je trenutno prioritet. Beograd je specifičan jer je u njemu i bio najveći stepen krađe i prekrajanja rezultata", dodaje Veselinović.

Na pitanje šta očekuje da će opstrukcija republičkog parlamenta doneti, Veselinović odgovara:

"Naš primarni cilj je da pokažemo razmere izborne krađe i prekrajanje izborne volje građana i na tome ćemo dugoročno insistirati. Kako kroz delovanje pred domaćim sudovima, kroz ulaganje primedbi, žalbi i pokretanjem sudskih postupaka, tako kroz proteste i akcije na ulicama, ali isto tako i kroz mehanizme i podršku kroz Evropski parlament i druge institucije Evropske unije. Ovakav nivo prekrajanja izborne volje i sofisticiranost prevare do sada nije bio viđen kod nas i mora da celom društvu bude znak za uzbunu. Ovde više nije pitanje da li su pobedu ukrali Zeleno levom frontu ili koaliciji Srbija protiv nasilja, ovde je pitanje da li ćemo dozvoliti da režim Aleksandara Vučića i Srpske napredne stranke ukine demokratiju i izbore u našoj zemlji". smatra on.

Brisel, Strazbur, Berlin - diplomatska akcija opozicije

Kako dodaje, predstoji da se vidi kakav će biti odgovor nakon diplomatskog napora opozicije.

"U proteklih nekoliko dana bili smo u Briselu, Strazburu a idemo i u Berlin. U narednim danima očekujemo i rezoluciju Evropskog parlamenta koji će 8. februara zasedati i doneti rezoluciju o izborima u Srbiji. Mislim da će od toga takođe zavisiti kako će vlast gledati na izbore u Beogradu. Svima jasno da su ti izboru pokradeni i da ne oslikavaju volju građana. I na to više ne treba trošiti reči", tvrdi Veselinović.

Da je sednica republičkog parlamenta zakazana "na brzinu", pre rezolucije u EP, tvrde i Marinika Tepić, Radomir Lazović i Miroslav Aleksić.

"Od 'baš me briga' za Evropski parlament i rezoluciju o izborima u Srbiji 8. februara, do - brzobrzo konstitusanje Skupštine pre toga, 6. februara", napisala je Tepić na društvenoj mreži Iks (X).

"Tražili smo da sednicu zakažu nakon 8. februara. Nisu smeli. Jer su prevaranti napumpali sebi procente organizovanim izbornim kriminalom", dodala je Tepić.

Poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović izjavio je da sazivanjem na brzinu sednice Skupštine Srbije, Aleksandar Vučić pokušava da se sakrije od Evropskog parlamenta, ali da je izborna krađa prevelika da sve prođe bez posledica.

"Konstitutivnu sednicu Skupštine Srbije trebalo bi održati nakon zasedanja Evropskog parlamenta na kojem će biti usvojena rezolucija o izbornoj krađi u Srbiji, dakle nakon 8. februara, kada očekujemo izjašnjavanje evroposlanika. Ceo svet vidi da je Srbija u ozbiljnoj političkoj krizi, očekujem da se formira međunarodna misija koja će na osnovu izveštaja međunarodnih posmatrača nadgledati unapređenje izbornih uslova, a posebno rešavanje problema biračkog spiska i naravno ponavljanje izbora", naveo je Lazović.

On je ocenio da je to jedni način da se izađe iz krize u kojoj se nalazi Srbija, pošto su svi međunarodni posmatrači i OEBS-a i ODIHR-a i Saveta Evrope i Evropskog parlamenta, videli, ne samo kupovinu glasova, pritiske na birače i katastrofalnu medijsku sliku i blaćenje opozicije, već i jedan potpuno novi nivo prevare, dovođenje birača i inženjering sa biračkim spiskom.

Rezolucija EP o izborima - mrlja bačena na režim

Miroslav Aleksić dodaje da datum zakazivanja konstitutivne sednice pokazuje "da režimu nije svejedno što se tiče rezolucije EP".

"To će biti mrlja bačena na režim, ne na državu. Poistovećivanje Aleksandra Vučića sa državom je jedna velika zamena teza i zloupotreba, oni su stranka koja vrši vlast, a zapravo uzurpatori vlasti", naveo je predsednik Narodnog pokreta Srbije.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević smatra da opozicija opstrukcijom parlamenta može da dobije mnogo toga.

"Opstrukcija može biti i vidljiva, učestvovanjem u plenarnim sednicama, ako tamo održavaju svoje performanse, može da se maksimalno opstruiše ono što poslovnik nudi, ali i da opozicija bude maksimalno vidljiva u direktnom TV prenosu", kaže on. Kako dodaje, postoji i mogućnost blokiranja različitih procesa u pravnom smislu.

"Ja sam već jednom rekao da opozicija, ako misli da je parlament izabran na nelegalan i nelegitiman način, postoji varijanta da verifikuje mandate, uđe unutra i ne izlazi godinu dana iz parlamenta. Vi ste kao narodni poslanici sa imunitetom u mogućnosti da sedite u njemu 24 sata i da vas niko ne sme izbaciti. To je velika prednost. Koliko su oni uporni i kako će se to završiti ne znam", kaže Milivojević.

Milivojević veruje da će pritisak iz inostranstva biti jak i vidljiv kada je reč o beogradskim izborima, a da će Evropa i Zapad "zažmuriti na oba oka kada su parlamentarni izbori u pitanju radi opstanka stabilokratije". Kako dodaje, iz ugla opozicije bitno je poslati poruku zapadnim zemljama kako bi oni nešto učinili i pomogli da izbori u Beogradu budu ponovljeni.

Beogradski izbori - pritisak, poništavanje, ponavljanje

Kada je reč o beogradskim izborima, Milivojević smatra da će opozicija insistirati na njihovom poništavanju, te ne veruje da će joj taktika biti ista i za beogradski parlament.

Veselinović smatra da će rezolucija EP o izborima u Srbiji biti "oštra" i da će uticati na formiranje vlasti u Beogradu.

"Fokus u ovoj fazi nam nije na puko ponavljanje izbora u situaciji da sve ostane isto sa biračkim spiskom, kontrolom medija, zloupotrebom javnih resursa već na dokazivanje razmere i sankcionisanje onih koji su ovu izbornu krađu izveli i dozvolili, kao i na ispravljanje neregularnosti i popravku izbornog sistema kako bi imali poštene i slobodne izbore u narednom periodu.  Srbiji treba više demokratije, više ljudskih prava i više slobode medija, kako bi mogli da kao društvo odgovorimo na izazove 21. veka", dodaje Veselinović.

Miroslav Aleksić ne očekuje da će SNS formirati lokalnu vlast u Beogradu već da će "iskoristiti lažni spor sa njihovom listom (Branimira) Nestorovića kao paravan da bi ponovili izbore sredinom godine, u terminu za redovne lokalne izbore". (www.nin.co.rs, portal NIN, Filip Đorđević, Nedeljko Čolić, 31.1.2024)

Нема коментара:

Постави коментар