петак, 21. фебруар 2020.

Milivojević za Insajder: Rusija je prvi mentor RS, a ne Beograd!


Politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević tvrdi da srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik ima podršku Rusije za većinu političkih poteza koje povlači s ciljem decentralizacije BiH.
- Činjenica je da veći dio srpskog naroda, kao i većina Bošnjaka želi da se u BiH više miješaju Rusija i Turska, a ne SAD i pojedine zemlje Evropske unije. To je, de fakto, već i prisutno ne samo u političkom, već i u ekonomskom smislu. Postoji jasna raspodjela interesa i u ovom trenutku ne vidim da između Rusije, koja jeste prvi mentor Republike Srpske, danas čak i više od Beograda, i Turske, koja nikad nije ni prestala da bude prvi mentor Bošnjaka, postoji bilo kakav konflikt. Tačno se zna gdje je čiji uticaj i to je vrlo jasno. Čak možemo reći da je to po granici entiteta. Zbog toga mislim da za većinu poteza koje vuče, posebno smanjenje unitarizacije BiH, Dodik ima podršku iz Moskve - kaže Milivojević za Insajder.
Komentarišući posljednju odluku Ustavnog suda BiH zbog koje je Dodik zaprijetio referendumom i izlaskom Srpske iz BiH, Milivojević smatra da je Ustavni sud BiH već dugo "sam sebe diskvalifikovao kao ozbiljnu i nepristrasnu instituciju".
- Povjerenje koje bi trebalo da postoji u tu najvišu sudsku instancu u jednoj zemlji ne postoji kod najmanje dva konstitutivna naroda, Srba i Hrvata, a zbog činjenice da neke od svojih ranijih odluka ne uspijeva da sprovede teško da u Ustavni sud mogu da povjerenje imaju i Bošnjaci. Ono što u ovom trenutku nudi Dodik, ali i Čović, a to je da predstavnici tri konstitutivna naroda moraju da sjednu i da se dogovore kakav Ustavni sud žele, mislim da je dobar put. Očigledno je da je ovom posljednjom odlukom Ustavni sud BiH, žargonski rečeno, preuzeo na sebe bonska ovlaštenja visokog predstavnika. S druge strane, ne volim kad se olako maše referendumom, jer referendum jeste jedna od opcija, ali to je opcija koju ne treba potrošiti prevelikom upotrebom te riječi. Tada postajete neozbiljni - kaže Milivojević. (www.insajder.in, Banja Luka, 19.2.2020)

Нема коментара:

Постави коментар