уторак, 4. фебруар 2020.

KAKO JE MOGUĆE Srpska lista u Vladi Kosova


U novoformiranoj vladi Kosova biće dva ministra sa Srpske liste, iako ovu vladu Srbija ne podržava i za nju ne glasa. Ne može, a da se ne postavi pitanje kako je to moguće?
Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohije Marko Đurić pre dva dana rekao je da su srpski predstavnici sa Kosova i Metohije doneli odluku da ne podrže izbor nove vlade Kosova, i da je ta odluka doneta nakon sastanka premijerke Ane Brnabić s političkim predstavnicima Srba na KiM, "imajući u vidu činjenicu da su u prethodnom periodu privremene prištinske vlasti na fundamentalan način izneverili poverenje Srba i njihovih predstavnika, ali i gazila prava srpskog naroda".
- Srpska lista neće glasati za izbor Vlade u Prištini, ali će nastaviti da sprovodi mandat koji je dobila od srpskog naroda i predstavlja ih u institucijama - rekao je Đurić na konferenciji za novinare u Palati Srbije.
Ne može, a da se ne postavi pitanje, kako je, suprotno ovoj odluci srpske vlade, novi predsednik vlade Kosova Aljbin Kurti predložio članove Srpske liste Dalibora Jevtića za ministra za zajednice i povratak i Ivana Milojevića za ministra za regionalni razvoj?!
Politički analitičar Zoran Stojiljković kaže za Direktno.rs da je logika upućivanja poruke vlasti u Srbiji - da Srbi na Kosovu i ostali nealbanci izlaze na izbore i glasaju za Srpsku listu bilo gotovo aklamativno.
- Uticaj u parlamentu bez ulaska u Vladu na nekakvim pozicijama koje su bočne, ali relativno bitne za Srbe je nešto što se podrazumeva. Poruka da sada ne ulaze u Vladu i ulazak u Vladu govori o različitim taktičkim opcijama koje će se pomiriti, jer ne mislim da je bilo ko ovde naivan i da misle da bi ljudi sa Srpske liste na Kosovu uradili bilo šta za šta neće na ovaj ili onaj način dobiti odmah podršku Beograda - kaže Stojiljković.
Vlada Kosova izglasana je sa 66 glasova "za", dok je 10 bilo uzdržanih. Kurti je predložio članove Srpske liste Dalibora Jevtića za ministra za zajednice i povratak i Ivana Milojevića za ministra za regionalni razvoj.
Politički analitičar Cvijetin Milivojević osvrnuo se na ovu situaciju i rekao da je jutros poslanik Srpske napredne stranke Milovan Drecun, jutros na televiziji sa nacionalnom frekvencijom došao da objašnjava upravo tu priču.
- Trebalo bi podsetiti da je on upravo '90-ih bljuvao vatru govoreći o Albancima i njihovim stremljenjima sve najgore. Jutros je govorio o svemu i svačemu, a samo je usput konstatovao da tamo postoji neka vojska Kosova. Najlogičnija stvar je da se pita da li se ovde neko seća u vreme potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine šta je Aleksandar Vučić govorio u odbranu Briselskog sporazuma - da nikada albanska policijska čizma, pre svega mislim na ROSU, neće kročiti na sever Kosova, a kamoli bilo kakva albanska vojska, računajući i "NATO cokule" - rekao je Milivojević, i dodao da je on tada obećao da ima usmeni dogovor sa NATO, da nikad neće biti formirana vojska Kosova.
- Kao što ne bi smela da bude formirana jer je to apsolutno suprotno i rezoluciji 1244, ali i Vucic je uz to rekao da na Kosovo neće doći nikad ni albanski vojnik, niti albanski policajac. Drecun kaže jutros, ali obezbedićemo da nikada Srbi ne moraju da budu u toj vladi. Predsednik Vučić se nije usprotivio formiranju vojske Kosova, već se bavi ukidanjem taksi. On je slagao građane Srbije, ne da nije imao usmeni dogovor, nego je usmeno obećao NATO da će pro forme biti protiv, ali neće. Sve je jasno - rekao je Milivojević. (www.direktno.rs, 4.2.2020)

Нема коментара:

Постави коментар