петак, 3. јануар 2020.

„Духовна колаборација“ - трећа књига политкомуниколошког трокњижја Цвијетина Миливојевића



Београд, 3.1.2020 - Нова књига Цвијетина Миливојевића, под насловом „Духовна колаборација“, као трећи део његовог својеврсног политкомуниколошког трокњижја о одрастању и сазревању српског политичког вишестраначја (1990 - 2019), управо је изашла из штампе.
Ова књига у којој Миливојевић, на есејистички начин, компарира актуелну политичку садашњост са нашом прошлошћу, махом оном из доба троједне Краљевине и из времена Недићеве Србије, садржи 34 изворна текста од којих је већина објављена на ауторовом блогу cvijetinmilivojevic.blogspot.com.
- Аутор путује од лекса специјалних правних пракси до грча фацијалисаних политичких дилетаната; од косметских светиња до генетских модификованих аветиња; од Петооктобарске „револуције“ до 1244. Резолуције; од шарених партијских котерија и кланова до западноевропских езотерија и 'компромисних' америчких планова... Било како било, Миливојевић, иако нигде експлицитно не вели, непрестано нас подсећа да су таблоиди мера разлике између новинара и стрвинара - написао је, између осталог, у рецензији др Владимир Илић.
Претходно је, јануара ове године, светло дана угледала Миливојевићева књига "Мостови и избори; политичко колумницирање у Србији 2009 - 2018", као збирка, избор политичких колумни које је аутор, током протекле деценије, објављивао, пре свега, у "Политици", "Данасу" и "Нашим новинама".
Реч је о штиву које је природан наставак прве Миливојевићеве књиге из овог тротомља (објављене 2008. године), "На прву лопту; политичко комуницирање у Србији 1990 - 2007", која је била замишљена као "објективна и субјективна историја" првих 18 година обновљеног политичког плурализма у Србији.
"Мостови и избори" конципирани су као анализа и синтезе друге фазе одрастања, сазревања и одумирања српске вишепартијске сцене, политичких странака и организација, лидера и кандидата за лидере - као једна врста "политичког воајерисања" те етапе политичког комуницирања у Србији.
"На прву лопту", као прва књига у оквиру ове трилогије, специфичан је политички дневник, политичка хронологија тог времена која прати процесе размене политичких проука и садржаја у троуглу власт - медији - јавно мњење. Све је у тој књизи, заправо - на прву лопту. Све је то већ аутор некада негде јавно публиковао и у књизи нема никакве накнадне памети и "историјске дистанце", а основни критеријум на основу кога је Миливојевић, међу неколико хиљада публикованих прилога из ове области, изабрао баш ове, није био, превасходно, њихов квалитет, већ жеља да овим записима покрије што више најважнијих догађаја и актера који су обележили овај период. 
Књиге се могу наручити у агенцији "Прагма", office@pragma.rs, тел. + 381 11 3234 439.
(пренето са портала: www.nspm.rs, www.srbin.info, www.insajder.in)

Нема коментара:

Постави коментар