среда, 18. децембар 2019.

Ode Kurta, dođe Murta: "Kandidati u Savetu REM su farsa"

Od četvrtka, kada je vlast pristala na promenu pet članova Saveta REM-a, do utorka kada su isplivala imena kandidata, prošlo je svega pet dana, zbog čega je opravdano upitati da li je vlast ranije mogla da ispuni zahteve opozicije po pitanju Regulatornog tela za elektronske medije, ili je sadašnja smena članova - farsa? Ili oboje?
Stručni tim protesta "1 od 5 miliona" ovog leta predložio je izmene u Savetu REM-a, kada su iz vlasti poručili da im tako nešto "ne pada na pamet". Pored toga, postojale su i tvrdnje da je promena članova nemoguća u kratkom vremenskom periodu. Ipak, poslednja dešavanja demantovala su vlastodršce.
- Smešno je što se sve to sada radi "navrat-nanos", kada treba da uslede redovni izbori, a sve ove četiri godine kada se stvaralo javno mnjenje i politička klima, kada glasači treba da odluče za koga će da glasaju, bilo je nebitno. Bilo je normalno da neko izigrava člana REM-a, a da ustvari bude deo propagandnog štaba Srpske napredne stranke - rekao je za Direktno.rs politički analitičar Cvijetin Milivojević.
Nakon pritisaka od strane evroparlamentaraca, vlast je promenila ploču, i ne samo da se obavezala da izabere tri nedostajuća člana, već i da zameni dva postojeća u Savetu REM-a. Ne može, a da se ne postavi pitanje - da li je sve to farsa?
- Naravno da je farsa. Sad se Vučić uhvatio za to da će umesto tri plus jedan, izabrati tri plus dva člana REM-a, kao da je to bitno. Ode Kurta, dođe Murta. To je potpuno jasno. Ali je tu opozicija zagrizla mamac Evropske unije koja će sada insistirati na tome da je jedan od zahteva ispunjen i da se na izborima legitimiše vlast Aleksandra Vučića.
I predlaganje samih kandidata je, sudeći po vremenu, sumnjivo. Predloženi su: Snežana Nikolajević, Zoran Simjanović, Božidar Zečević, Dragomir Zupanac, Bratislav Petković i Aleksandar Vitković. Poslednjeg u nizu predložio je Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, član je Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), koji je deo vladajuće koalicije.
- Jedan od članova REM-a mora biti sa liste nacionalnih manjina. Naravno da će to zloupotrebiti jedna od vladajućih stranaka. Slobodno tumačenje naše vlasti je "aha, ako već mora da bude neko sa liste nacionalnih manjina, super je da to bude baš neko ko je član partije u vladajućoj koaliciji". U Narodnoj skupštini će za članove Saveta REM-a glasati vladajuća većina uz odsustvo opozicije, koja bojkotuje. I zbog toga to postaje presmešno.
Po svemu sudeći, predlaganje kandidata i sam izbor članova Saveta REM-a, samo su "mazanje" očiju zapadu, ali i biračima u Srbiji. Uzevši sve ovo u obzir, čini se da do suštinskih promena stanja u medijima neće doći, bar ne za sada. Milivojević kaže da je za to potrebno da tužilaštvo i sud počnu da rade svoj posao, kada je već REM ostao "u zapećku".
- Imamo apsolutnu zloupotrebu funkcije medija od strane velike većine medija, kako elektronskih, tako i štampanih i televizije. Mnogo je važno primeniti da se po zakonima, kako vezanih za medije, tako i po krivičnom zakoniku, sudi tim medijima. Danas imamo situaciju targetiranja, ne samo opozicije, nego kritičke javnosti. Ni u vreme Miloševića nismo imali situaciju da je svaka kritička misao targetirana. Ako ste rekli nešto što nije po volji vlasti, vi rizikujete da sutra budete diskvalifikovani, oklevetani u nekom od ovih medija, a iz tih medija građani Srbije zaključuju da li će izaći na izbore ili ne - zaključio je za Direktno.rs Cvijetin Milivojević. (www.direktno.rs, 18.12.2019)

Нема коментара:

Постави коментар