понедељак, 16. децембар 2019.

Za Milivojevića međustranački dijalog vašar, Nedeljkov kaže - bez dovoljno sluha


Politički analitičar Cvijetin Milivojević i programski direkor Centra za istraživanje, transparentost i odgovornost CRTA Raša Nedeljkov smatraju da vlast neće učiniti mnogo po pitanju promene izbornih uslova na koju se obavezala posle međustranačkih razgovora pod pokroviteljstvom predstavnika Evropskog parlamenta.
Milivojević uz to pita - ko je s kim pregovarao na tim sastancima, kada veći deo opozicije nije prisustvovao.
Skoro pola godine trajali su pregovori vlasti i dela opozicije o uslovima za sprovođenje parlamentarnih izbora u Srbiji. Datum izbora odložen je do krajnjih zakonskih rokova i dogovorene su promene u Regulatornom telu za elektronske medije (REM). Jesu li razgovori doprineli poboljšanju izbornih uslova i koliko se okolnosti mogu promeniti do izbora? Očekuje li se da vlast implementira ono što je dogovoreno tokom dijaloga?
"Ja ću vas podsetiti da ima više od godinu dana od kada je deo, da kažem, prave opozicije napustio Skupštinu Srbije. A osnovni razlog jeste ime, prezime i funkcija Maje Gojković. I kada me pitate to pitanje o očekivanju, ja ću vam odgovoriti kontrapitanjem - a ko je to s kim razgovarao, dijalog između vlasti, odnosno dela vlasti čak bih rekao, i koje opozicije", upitao je Milivojević gostujući u Novom danu.
Kako je rekao, opozicija je napustila Skupštinu zbog "nenormalnog načina predsedavanja".
"I sad se vraćamo na početak. I to pod arbitražom bivših poslanika EP-a, kojim je formalno predsedavala predsednica Skupštine, uzrok tih problema. Ja sam primetio da od strane opozicije u tom trećem krugu skoro nikog nije ni bilo, nije prisustvovao Čedomir Jovanović, bio je predsednik LSV, stranke koje su nastajale u hodu, SMS, koja nije učestvovala na izbore... I ko se tu s kim dogovarao", kaže Milivojević.
Upitao je i kakve je to ustupke vlast učinila opoziciji, kada nikakvih zahteva na tim sastancima i nije bilo od opozicije.
Na pitanje da li se onda može reći da ti razgovori nisu imali legitimitet, Milivojević kaže: "Ja se uvek radujem razgovorima, radujem se i naporu koje su neke nevladine organizacije, neke iskreno, poput Crte, neke iz političkih razloga, ohrabrivale ovaj dijalog, pomagale ga, inicirale neke zahteve, ali ako ćemo da vratimo stvari na početak - onog Sporazum s narodom, a bilo je 42 plus 6 zahteva, nijedan bitan zahtev iz toga nije usvojen, nije čak ni razmatran".
Premijerka Brnabić je izjavila da su izborni uslovi 2012. godine bili daleko lošiji nego danas.
Raša Nedeljkov se nije složio s tom izjavom, rekavši da je "dovoljno da se pogledaju izveštaji domaćih i međunarodnih organizacija".
"...gde i 2016. i 2017. i na beogradskim izborima 2018. godine, imamo ozbilja negativan trend u konkretnim parametrima. Ako pratimo nivo poštovanja zakona unutra biračkih mesta, procenat biračkih mesta na kojima su uočene nepravilnosti je 2017. godine bio tri odsto, dok je na beogradskih izborima 2018. bio čak osam odsto", kazao je Nedeljkov.
On je kazao da se pokazalo i da institucije ne rade svoj posao.
"Odnosno nedovoljno rade svoj posao, poput REM-a, koji je 2016. godine izradio izveštaj o tome kako su televizije s nacionalnom frenvencijom i elektronski mediji uopšte izveštavali tokom kampanje, ali ga nije objavio. Godine 2017. i 2018. ga nije čak ni radio", dodao je.

Društvo palo na "malim stvarima"
Programski direktor Crte je upitao i šta znači ta floskula fer izborni uslovi.
"Treba da imamo zakonski okvir, set pravila kojih se pridržavaju svi. Oni koji se ne pridržavaju, mora postojati konsekvence ukoliko se ta pravila ne poštuju. Mi smo izradili od 2016. čitav niz konkretnih, od malih do velikih preporuka o poštovanjuu izbornog procesa. Primera radi, tražili smo da Agencija za borbu protiv korupcije i REM imaju obavezu da u roku od pet dana reaguju u toku kampanje kada prime prigovor građana u vezi s njihovom nadležnošću. Do sada je bio slučaj, i kada su reagovali, da su reagovali vrlo odloženo, mi smo dobijali odgovore devet meseci nakon završenih izbora, dakle, kada nije više bilo nikakve suštine...Do onih predloga kao što je centralni izborni zakon, koji bi trebalo da sistematizuje materiju iz čak nekih devet zakona koji trenutno uređuju izbore", kazao je Nedeljkov.
Kao društvo smo, kaže, pali na malim stvarima.
"Izostalo je dovoljno sluha sa strane političkih elita u Srbiji da se prevaziđu lične sujete i mali interesi političkih partija, da krene da se radi na poverenju, jer ako političke elite nemaju poverenja da razgovaraju, čak i u zatvorenoj prostoriji, mi smo došli u situaciju da nam političari, kada im postavimo pitanje o predloženim amandmanima, odgovorili tako da je nama bilo jasno da oni te amandmane nisu ni pročitali", rekao je.
Ustupke vlasti, poput odlaganja izbora do poslednjeg roka, Milivojević je opisao rečju "vašar".
"Čitava ta priča je jedan veliki vašar, u kome neko misli da je to odlaganje izbora, taj veliki ustupak, učinjen na molbu, pa je Vučić učinio taj veliki ustupak da ih neće raspisati u martu, nego će čekati početak maja. A inače, oba datuma su u zakonskom roku, 3. maj je poslednji zakonski rok... Dakle, nema tu nikakvog ustupka. Ustupak bi bio kada bi Vučić osluškivao šta govori veći deo opozicije, a on kaže da neće izaći na te izbore ukoliko ne budu ispunjeni uslovi koji su dati u Sporazumu s narodom", kaže Milivojević.
Zaključak Tanje Fajon, je prema Milivojeviću jasan.
"Oni očekuju da opozicija da izađe na izbore, da legitimizuje još jednu veliku izbornu pobedu Aleksandra Vučića pod istim izbornim uslovima, koja bi bila iznad 50 odsto osvojenih glasova, čime bi se ova vlast legitimisala i dobila mandat za ono što su ozbiljni problemi", ocenio je gost N1.
Pozitivan pomak, reklo bi se, zakonski je načinjen pošto je usvojen amandman podnet na inicijativu Crte, kojim se Agencija za borbu protiv korupcije obavezuje da u roku od pet dana donese odluku o potencijalnim slučajevima zloupotrebe javnih resursa i funkcionerske kampanje.
"Ako gledamo dosadašnju praksu, mislim da bez značajnog javnog pritiska nijedna instutucija uskoro neće raditi svoj posao. Mi imamo čitav niz institucija koje su poklekle pod ozbiljnim političkim pritiskom. Tu je odgovor nas građana da pomognemo onim časnim službenicima, kojih još uvek ima, da rade svoj posao slobodno. Do sada je često bio izgovor Agenciji da kaže da nema zakonski rok u kome može da ogovori. Evo sad će imati rok", kazao je Nedeljkov.

Vlast "odlučno branila funkcionersku kampanju"
Činjenica je kaže, da je vlast prilično odlučno branila svoju poziciju da se funkcionerska kampanja na ovim izborima ne spreči.
"Značajan deo preporuka se odnosi na to kako mediji izveštavaju o redovnim poslovima funkcionera. Mi smo u dobroj veri ponudili pravilnik zasnovan na međunarodnim i domaćim standardima o izveštavanju u kampanji, gde smo ponudili definicije recimo šta znači političko oglašavanje, na koji način se omogućuje zastupljenost u medijima bez diskriminacije. Na žalost, REM je izašao u javnost s predlogom, po nama čak lošijim od onog koji je važio do februara, jer samo obavezuje javne medijske servise, dok je čitav pul medija, privatnih, ostao u domenu preporuka. Drugim rečima, mi kao građani ćemo ostati u potpunosti uskraćeni od pravovremene informacije o ponudi šta je to za šta glasamo, kakve su nam opcije, zbog čega neko bojkotuje izbore. Mi kao javnost to ne znamo", kazao je Nedeljkov.
Razgovore o tome na međustranačkom dijalogu, Nedeljkov nazova "pokušajima".
"Mi smo imali pokušaj razgovora, na žalost, imali smo nekoliko skupova gde je nedostajalo poverenje, nije se izašlo nijednom značajnijem zahtevu ni domaćoj ni međunarodnoj zajednici koja se bavi izborima, i tako smo smanjili šanse da se izbori odvijaju po demokratskim standardima za fer izbore", kazao je gost N1.
I Milivojević je skeptičan po pitanju funkcionerske kampanje.
"Manir ove vasti je da čak iako nešto ima državni karakter, poput eto početka rada na Moravskom koridoru, njoj se silom daje i partijski karakter - mi smo napravili više od Miloša Obrenovića, Tita, Koštunice, pa i Tadića. Njih jednostavno, nikakav zakon neće naterati da promene taj manir", tvrdi Milivojević. (TV N1, Novo jutro, www.rs.n1info.com, 16.12.2019)



https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiA1M-njLrmAhXF5eAKHRDJCJQQFjAAegQIAhAB&url=http%3A%2F%2Frs.n1info.com%2FVesti%2Fa552753%2FZa-Milivojevica-medjustranacki-dijalog-vasar-Nedeljkov-kaze-bez-dovoljno-sluha.html&usg=AOvVaw1Il5DxKoC_toS10nPkzXhq

Нема коментара:

Постави коментар