четвртак, 14. март 2024.

Da li socijalistima preti lagano "odumiranje": Zašto je Dačić pred izborom u kom ne može da izbegne kajanje

Ivici Dačiću i njegovoj Socijalističkoj partiji Srbije (SPS), političkim "dinosaurusima", partiji sa najdužim parlamentarnim stažom u Srbiji i funkcionerom koji je preživeo brojne bure ostajući na ili bar blizu vlasti, preti baš sudbina dinosaura – lagano odumiranje, ukoliko uđu u Pokret za narod i državu čije osnivanje najavljuje Aleksandar Vučić, smatraju sagovornici NIN-a.

Da deo socijalista u Vučićev novi pokret gleda kao što su dinosaurusi gledali u asteroid čiji im je udar doneo izumiranje, rekli su direktno ili zamotano u celofan i važni funkcioneri te partije. Nogu je povukao predsednik Izvršnog odbora SPS i član Predsedništva stranke Vladan Zagrađanin, koji je u stranci od osnivanja.

"Svako eventualno presvlačenje ili utapanje u neku novu organizacionu formu značilo bi odricanje od onoga što su socijalisti izgrađivali godinama", naveo je Zagrađanin.

Toma Fila, uticajni član Predsedništva SPS, koji takođe važi za "staru gardu" socijalista, još iz vremena Slobodana Miloševića, čiji je advokat bio, rekao je da su u toj partiji podeljena mišljenja da li treba pristupiti "Pokretu za narod i državu", čije osnivanje najavljuje Aleksandar Vučić, jer smatraju da "treba sačuvati da SPS ostane potpuno nezavisna u tom pokretu".

"Jedan istaknuti član, nije važno ko, rekao je da ne treba da uđemo. Drugi su govorili da treba oprezno. To sam rekao i ja – i da vidimo šta to nama donosi", kazao je Fila i dodao da se razmišlja i o tome kako bi njihovi glasači mogli da reaguju na eventualni ulazak u taj pokret.

"Taj pokret treba da se formira, da se vidi kako će da izgleda, da se sačuvaju individualnosti stranaka, da li će biti jedna lista, ili ćemo svako za sebe. Možda mu je bilo potrebno više vremena da artikuliše kako će taj pokret izgledati i ko će biti unutra", kazao je Fila.

Gde je zapelo u pregovorima SNS i SPS

Nezvanične informacije o formiranju nove Vlade Srbije koje provejavaju takođe govore o neslaganju između dugogodišnjih saveznika SPS i SNS. Prema tim navodima, Dačić i SPS nisu zadovoljni ministarskim portfeljima koje im je Vučić ponudio.

Na takve informacije Ivica Dačić je reagovao pomalo ljutito i odbacio navode da je datum novih beogradskih izbora sa najavljenog 28. aprila pomeren za 2. jun jer SNS i SPS navodno nisu postigli dogovor o nastupu na izborima.

"Koje su to gluposti, da se zbog toga odlažu izbori? Kao, nemamo dogovor, pa mi trgujemo nešto. Pa mi smo još prvog dana rekli da ćemo da idemo zajedno na izbore u Beogradu", rekao je Dačić.

On je kazao i da je ideja da SPS i SNS pokušaju da zajedno nastupe u svim opštinama gde će biti održani lokalni izbori. Iako je ime mandatara nove vlade na pragu, Dačić tvrdi da sa Aleksandrom Vučićem još nije razgovarao o sastavu Vlade, ma koliko to zvučalo neverovatno.

"Mi nikada i nismo imali neke velike rasprave oko svega toga. Mi smo se u načelu dogovorili da ćemo nastaviti našu saradnju i posle ovih izbora. Personalno - to još uvek nije bila tema", tvrdi Dačić.

Dačić pred izborom u kom se ne zna šta je gore

Tako su se Dačić i SPS, posle jednog od najlošijih izbornih rezultata (sa 18 poslanika, 13 manje nego u prethodnom sazivu, a manje su dobili samo na izborima 2007. kada su osvojili 16 poslaničkih mesta), našli u situaciji u kojoj će se kajati šta god da urade, smatraju sagovornici NIN-a. Sa jedne strane, ukoliko ne uđu u Vučićev pokret, preti im marginalizacija i manji kolač vlasti, neizvesna budućnost zbog oslanjanja na izanđalo (i zloglasno) Miloševićevo nasleđe koje je ostalo značajno jedino starijoj generaciji. Sa druge, ako uđu, preti im potpuno utapanje i nestanak političkog identiteta koji opstaje već 34 godine pod tim imenom, uprkos njihovoj razvijenoj partijskoj strukturi i posedovanju veština i dugogodišnjeg iskustva partijskog rada i bavljenja politikom.

Dušan Janjić, politički analitičar i predsednik UO Foruma za etničke odnose, kaže da "ako SPS uđe u Pokret, njih više nema" i da je dobro za SPS što su u toj situaciji međusobno podeljeni.

"Treba ozbiljno da razmisle o svojoj budućnosti, jer budućnosti sa Dačićem više nema. Takođe, moraju da se odluče da li će ostati na vlasti, odnosno da li će u Pokret. Socijalisti sa Dačićem imaju svoje biračko telo, a Dačić je vrlo vešt, poznat po svojim manevrima iz 2004. na primer, da uđe ako ne u vlast, barem u proces odlučivanja. Ako uđu u Pokret, gube identitet, a onda verovatno i izbore. Tu bi bio kraj SPS-u", smatra Janjić.

On veruje da može doći i do cepanja partije, pogotovo ako Vučić na neki način "kupi" Dačić za ulazak u Pokret visokom funkcijom, pa čak i premijerskom, ali to ne znači da će dobro proći ostatak SPS.

I politički analitičar Cvijetin Milivojević smatra da SPS-u sledi "lagano odumiranje", iako, kako kaže, ponavljanje beogradskih izbora socijalistima sa jedne strane podiže akcije u pregovorima sa SNS, ali ih sa druge i smanjuje.

"Cela ta priča o stvaranju Pokreta za državu i narod se svodi na neko formiranje predizborne koalicije. To nije cementiranje neke nove organizacije, nego faktički predizborna koalicija za izbore u Beogradu i ostalim gradovima", smatra on. Milivojević, međutim, dodaje da je SPS imao keca u rukavu do odluke o novim izborima, jer je od njih na neki način zavisilo formiranje većine u Beogradu, ali pošto se sada ide na izbore, taj adut je nestao.

Čemu i zašto Dačić i SPS

Takođe, tu je i situacija sa izborom predsednika Skupštine Srbije, za koju je SNS već kandidovao Anu Brnabić, pa nije baš pravno izvodljivo da ona predsedava Vladom.

"Odjednom se kao jedno elegantno rešenje za tu međufazu pominje Ivica Dačić, jer je potpredsednik te Vlade, da predsedava tehničkom Vladom makar do izbora nove. To njemu omogućava nešto što mu rezultati izbora nisu davali. U tom smislu je verovatno sada pritisak na Dačića manji oko konačnog opredeljivanja za ulazak u Pokret za narod i državu, ali opet taj pritisak i dalje stoji kada je reč o tome da će SNS insistirati da se zajedno ide ne samo u Beogradu", kaže Milivojević.

On ukazuje da SPS u pojedinim opštinama, pogotovo na jugu i istoku Srbije, može samostalno na izbore kako bi potvrdio identitet.

"Ako bi frontalno, u celoj Srbiji, išli faktički na jednoj listi koja bi se zvala Aleksandar Vučić, onda se postavlja pitanje čemu i zašto Dačić i nekakav SPS", smatra Milivojević.

Socijalisti, koji su u više istorijskih trenutaka, ne samo kad su suvereno vladali, bili u situaciji da odlučuju o sudbini države i njenog usmerenja kroz formiranja vlasti, sada su u poziciji da skoro nemaju adut i argument u pregovorima sa Vučićem, već da čekaju kakva će njegova politička volja biti i šta će im ponuditi. Milivojević veruje da je uticaj SPS u trgovini sa SNS postao zanemarljivo mali, jer SNS ima više nego lagodnu većinu u Skupštini, naročito sa SVM.

"SNS-u je san da ima dvotrećinsku većinu, ali oni to nemaju ni sa SPS-om. Dugoročno gledano, ulazak u nekakav pokret koji bi izrastao iz te koalicije, ne bi bio početak kraja, ali bi bio početak laganog odumiranja te stranke. Prosto SPS i onako kuburi sa sopstvenim identitetom, jer generacija birača koji glasaju za njih zahvaljujući reminiscenciji na Miloševića, je sve manje, oni sve više biološki odumiru. Sa druge strane, nisam primetio da je SPS sebi porodio neko novo biračko telo u srednjoj generaciji ili još manje u generaciji mladih birača", kaže Milivojević.

SPS prokockao šansu

Milivojević veruje da je SPS svoju šansu prokockao 2022, kada je imao mnogo više glasova na nivou Republike.

"Rezultati izbora su bili takvi da se bez SPS-a nije mogla formirati Vlada, da ne govorimo o Beogradu, gde je formiranje vlasti bez SPS i prebega bilo potpuno nemoguće. Tada je SPS možda čak i mogao da traži premijersko mesto, ali Dačić očigledno nije imao hrabrosti za tako nešto. On u tom smislu nema više operativni adut koji može eventualno da uceni SNS. Njegov opstanak u vlasti jedino zavisi od Vučića. Nema nikakav ucenjivački adut u rukama i biće po onome 'daj šta daš' i Vučić će zapravo da odluči o tome na nivou Republike", kaže Milivojević.

Janjić veruje da SPS, u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića Palme, ima rezervoar od pet, šest odsto glasova, a sa tim se "dugo može biti stranka".

"Svako uključivanje u šire liste, gde lik partijskog vođe nije istaknut u kampanji, dovodi SPS u situaciju da izgubi i to malo. Oni neće dobiti više, ali imaju mogućnost da to svoje malo daju nekom ko ima više", veruje Janjić.

On objašnjava da SPS-u ne pomaže ni socijalistička ideologija, jer nju lako mogu da "ukradu" druge političke opcije, pa čak i one koje su na desnoj strani političkog spektra, kojima se može prikloniti deo socijalno ugroženih birača. Janjić dodaje i da istupi uticajnih funkcionera socijalista protiv Vučićevog pokreta "narušavaju Dačićev kredibilitet", te da je SPS loše prošao i u slučaju organizacije Ekspa 2027, jer će se, kako veruje "kampanja finansirati i iz avansnih plaćanja za Ekspo", a socijalisti tu ne mogu da očekuju neki solidan deo kolača.

Socijalisti bi budućnost mogli da traže u nekom "postmodernom SPS", veruje Janjić, a ne u politici sa dosadašnjim oslanjanjem na tradiciju iz doba komunizma.

"Dačić razume sve što se dešava, ali ništa ne radi u vezi s tim. Ne možeš biti veći rusofil od (Aleksandra) Vulina, niti da vičeš "Živela Rusija" sa (Miloradom) Dodikom. Oni moraju sada na sledeće izbore, da se ne utope u Pokret, nego da osvoje poziciju za naredne tri godine", kaže Janjić. (www.nin.co.rs, portal, Filip Đorđević, Nedeljko Čolić, 13.3.2024)

Нема коментара:

Постави коментар