понедељак, 7. новембар 2022.

"ESKALACIJA ILI MIR, MIR, NIKO NIJE KRIV"

Beograd je žestoko odgovorio na Kurtijevu provokaciju, može li doći do KONTRAUDARA?
Šta znači izlazak Srba iz prištinskih institucija i kakve će to sve posledice doneti - pitanje je koje se postavlja praktično od trenutka kada su gradonačelnici sve četiri opštine na severu Kosova zajedno sa 300 policajaca i komandantom kosovske policije za region severa Nenadom Đurićem podneli ostavke? Analitičari ocenjuju da će mnogo toga zavisiti od posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, ali veruju da je rešenje moguće postići jedino kompromisom u kojem bi učestvovali SAD i Rusija.
Vlada Aljbina Kurtija već skoro dve godine vodi jednostranu politiku gde na sve načine pokušava da zaokruži kosovsku državno, ali sada je po prvi put naišla na odlučan odgovor srpske strane.
Pokušaj Prištine da praktično na silu i bez otvorene podrške Zapada sprovede preregistraciju vozila na kosovske RKS tablice u potpunosti je zaoštrio situaciju na severu Kosova. Prištinska policija od 1. novembra počela je da uručuje opreme svim vlasnicima vozila koji nisu preregistrovali automobile, a procena je da oko 9.000 Srba nije to učinilo.
Beograd po prvi put žestoko reagovao na Kurtijevu provokaciju
Kako su Srbi koji rade u kosovskoj policiji na severu Kosova odbili da uručuju opomene, Priština je suspendovala komandanta kosovske policije za region severa Nenada Đurića zbog čega je on podneo momentalnu ostavku. To je izazvalo "domino efekat" na severu Kosova pa su svi Srbi podneli ostavke na funkcije u prištinskim institucijama.
Posle svega, teško je predvideti naredbe korake i jedne i druge strane iako su EU i KFOR pozvali na smirivanje tenzija i dijalog.
Na severu Kosova sad se pojavio opravdani strah ko će brinuti o njihovoj bezbednosti, da li KFOR ima kapaciteta za to? Takođe, u ovakvoj napetoj situacije nije najjasnije šta će se dalje odvijati na relaciji Beograd-Priština?
Janjić: Moguće pripajanje severa Kosovo srpskom sistemu
Predsednik upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ističe za "Blic" da je po prvi put Beograd reagovao na jednostrani akt Prištine po principu reciprociteta.
- Odgovor Beograda je prejak i žestok. Teško je pretpostaviti šta će se dalje događati. Može da dođe do kontraudara. Ko će obezbeđivati sever Kosova? Nedostatak oko 500 srpskih policajaca na severu Kosova teško d amogu da pokriju KFOR i Euleks - naglašava Janjić.
Kako kaže, to je opasnost i dalje širenje ilegalnih biznisa.
- U takvim okolnostima šverc bi mogao još više da cveta. Beograd je naseo na provokaciju iz Prištine i sada je moguće pripajanje severa institucionalnom sistemu u Srbiji. O tome tek treba dve strane da se dogovore - ocenjuje Janjić.
Naš sagovornik ne isključuje mogućnost da je sve ovo "posledica loše akcije konflikt menadžmenta EU".
- Moguće da će od ponedeljka biti "mi, mir niko nije kriv". Ali pošto je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao da je francusko-nemački predlog za rešenje kosovskog pitanja neprihvatljiv za Beograd očigledno je da se ide ka daljoj radikalizaciji odnosa. Videćemo, možda se sve završi na pretnjama - apostrofira Janjić.
Predsednik upravnog odbora Foruma za etničke odnose posebno kritikuje Đuzepa Borelja, visokog predstavnika EU zbog izjave da i Priština i Beograd treba da odustanu od jednostranih akata.
- To je nonsens i apsolutni bezobrazluk. Sve je to posledica činjenice da EU kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine nije uradila osnovni posao već je podstakla eskalaciju problema - zaključuje Janjić.
Milivojević: Kompromis uz dogovor SAD-a i Rusije
S druge strane, politički analitičar Cvijetin Milivojević veruje da bi KFOR mogao da zameni srpske policajce na severu Kosova.
- Podsetio bih da prema rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti KFOR treba da brine o bezbednosti na Kosovu i Metohiji. Tu rezoluciju potpisale su sve zemlje članice NATO-a. Moje je mišljenje da je predsednik Aleksandar Vučić trebalo da pored zvaničnika Kine i Rusije pozove i ambasadore pet EU zemalja koje ne priznaju Kosovo. Ne postoji unikatan stav EU o Kosovu i zašto to ne bismo iskoristili u odbranu svojih interesa - pita se MIlivojević.
Kako kaže, celokupna situacija bi mogla da se reši na kraju kompromisom uz dogovor SAD-a i Rusije.
- Očekujem da će se kao u slučaju Ukrajine i na Kosovu problem rešiti tako što će Vašington i Moskva pronaći zajednički jezik. Činjenica da je za ambasadora SAD-a doveden iskusni diplomata kakav je Kristofer Hil koji je bio u timu Ričarda Holbruka kada je potpisan Dejtonski sporazum ukazuje da je moguće doći do rešenja. Sukobi u BIH su bili znatno krvaviji, pa je u Dejtonu potpisan sporazum nakon kojeg ni posle 27 godina nema nijednog međunacionalnog konflikta - podvlači Milivojević.
"Potreban je veliki reset u pregovorima"
Naš sagovornik slikovito objašnjava koje je rešenje za kosovsko pitanja.
- Potreban je kompromis u kome će se i Beograd i Priština istovremeno osećati i kao pobednik i kao gubitnik. Ko zna, možda je i bolje što nije formirana Zajednica srpskih opština po Briselskom sporazumu jer je veliko pitanje kakva bi ta zajednica imala ovlašćenja po ustavu Kosova. Ovako, potreban je veliki reset i, po mom mišljenju, više jedinstva na srpskoj strani između vlasti i opozicije u vezi sa kosovskim pitanjem. Baš kao što albanska strana nema dilemu da Kosovo treba da bude nezavisno tako i srpska strana mora da ima jedinstven stav - zaključuje Milivojević.
Hil: Kosovo da produži rok za preregistraciju i formira ZSO
Sjedinjene Države su saglasne sa Evropskom unijom da nedavni događaji u odnosima izmedju Kosova i Srbije dovode u opasnost važan napredak postignut u dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU - rekao je za "Blic" ambasador SAD-a Kristofer Hil.
Kako je istakao, povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za trenutne sporove i "ima potencijal da dalje eskalira tenzije na terenu".
- Sjedinjene Države se stoga pridružuju EU u pozivu Srbiji i predstavnicima kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije svojim dužnostima, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne administracije - apostrofirao je Hil.
Američki ambasador je poručio da se SAD pridružuje EU u pozivu kosovskim vlastima da bez odlaganja poštuju svoje obaveze.
- To znači da se odmah produži proces za preregistraciju vozila i obustavi svaka kaznena mera protiv vlasnika KM tablica dok strane u okviru dijaloga ne reše pitanje registarskih tablica. To, takođe, znači i odmah otpočeti pregovore o osnivanju Zajednice srpskih opština, što je obavezujuća pravna obaveza za Kosovo. Kontinuirani neuspeh Kosova da sprovede ovu obavezu podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova - naglasio je Hil.
Kako je rekao, SAD poziva strane da izaberu put dijaloga i uzdrže se od akcija koje bi dovele do nasilja i konfrontacije.
- Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju napore EU da nastavi da posreduje u pregovorima. Obe strane treba da pokažu da su spremne da traže rešenja na konstruktivan način i da poštuju svoje obaveze preuzete u dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU - zaključio je Hil. (www.blic.rs, Blic, Marko Tašković, 7.11.2022)

Нема коментара:

Постави коментар