недеља, 20. фебруар 2022.

"Izbornu utakmicu" pratiće nova nadzorna tela: Koja je njihova uloga i kako će uticati na kampanju

Ovogodišnja izborna kampanja u Srbiji i izborni proces biće "pod budnim okom" tri nadzorna tela, čiji će zadatak biti praćenje medija, zastupljenosti političkih stranaka i političkih aktera i njihovi nastupi tokom izborne kampanje.
Pored Regulatornog tela za elektrenske medije, koje prati rad medija u Srbiji, kao ishod međustranačkog dijaloga formirana su još dva nadzorna tela. Kako su vlast i opozicija pregovarali "na dva fronta" udeo u formiranju ovih tela imajli su i strani posrednici, predstavnici Evropskog parlamenta.
Osnovano je Privremeno nadzorno telo za praćenje medija tokom kampanje, a ove nedelje izglasano je i formiranje Nadzornog odbora za izbornu kampanju. Glavni zadatak formiranih nazronih tela jeste praćenje rada medija i kontrolisanje poštovanja propisa za ponašanje tokom izborne kampanje, kao i praćenje ponašanja političkih aktera tokom izbornoh procesa.
Na kraju kampanje i nakon završetka izbora, ova tela trebalo bi da predoče svoja zapažanja, kako bi se ustanovilo koliko su dogovori, proistekli iz razgovora vlasti i opozicije, poštovani i kako su se tokom izborne kampanje mediji ponašali.
REM počeo da pravi dnevne preseke
Regulatorno telo za elektronske medije, koje inače vrši monitornig medija će u ovm procesu imati dodatni posao upravo zbog formiranja Privremenog tela za praćenje medija, koje čine i članovi REM-a.
To je za Euronews Srbija navela predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i kopredsedavajuća Privremenog tela Olivera Zekić.
"REM će raditi sve što je do sada, ali će biti povećan obim posla, imaćemo praktično dupli posao. Mi ćemo pratiti izbore, kampanja je počela i počeli smo već da radimo dnevne preseke", kazala je Zekić.
Kako je navela, REM svakako radi prema svojim nadležnostima, posebno imajući u vidu da nisu svi članovi Privremenog tela obučeni za sve vrste praćenja medija.
"Mi radimo monitornig, to ne može da radi privremeno nadzorno telo, jer šestoro članova koji dolaze iz političkih stranaka nisu obučeni za to, već samo mi iz REM-a", navela je Zekić.
Ona je istakla da će se nakon sprovođenja svega što je proisteklo iz Međustranačkog dijaloga biti boljitka kada je reč o medijima.
"Ne bih mogla da prejudiciram ponašanje, ali nadamo se boljitku", rekla je Zekić za Euronews Srbija.
Podsetimo, Regulatorno telo za elektronske medije osnovano je Zakonom o elektronskim medijima i nezavisna je regulatorna organizacija. Organi Regulatora su Savet i predsednik Saveta, a članove Saveta bira Narodna Skupština, na predlog ovlašćenih predlagača.
Kakva je uloga privremenog tela za praćenje medija?
Kao jedna od mera za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji usaglašeno je formiranje Privremenog tela za praćenje medija, a ono je zvanično formirano u novembru. Kako je istaknuto više puta, ovo telo imaće savetodavnu ulogu.
Prema dogovoru, telo broji 12 članova, šest dolazi iz Regulatornog tela za elektronske medije, a ostalih šest iz političkih stranaka opozicije, koji se imenuju na predlog predsednika Narodne skupštine, nakon konsultacija sa kofasilitatorima Međustranačkog dijaloga i u skladu sa Završnim dokumentom Međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, uz posredovanje Evropskog parlamenta.
Prema dogovoru stranaka i evroparlamentaraca koji su bili posrednici dijaloga nadležnosti tela su praćenje medija, konsultacije, izveštaji o primeni pravilnika, davanje mišljenja o radu nezavisnih institucija i njihovim odlukama. Ono što je bio cilj razgovora tokom dijaloga jeste uspostavljanje jednake zastupljenosti kandidata vlasti i opozicije.
Praćenje se odnosi i na komercijalne medije kao i na javne servise, te postoje dva pravilnika.
Kako je za Euronews Srbija objasnio kopredsedavajući ovog tela Rade Veljanovski, njihov rad podeljen je u dve faze, praćenje medija pre početka izborne kampanje i nakon početka izborne kampanje.
"Izbori su raspisani 15. februara znači završena je ova prva faza. Nismo imali puno vremena u tom periodu, ali kao što su predstavljeni rezultati rada od od 16. do 31. januara, naredne nedelje imaćemo rezultate za prvu polovinu februara. Sada nastupa ta druga faza u kojoj su mnogo preciznije obaveze pružalaca medijskih usluga", naveo je Veljanovski.
Kako je istakao, obaveze za medije proističu iz Zakona o izboru narodnih poslanika, medijskih zakona iz pravilnika koji su proistekli iz međusranačkog dijaloga - Preporuke komercijalnim pružaocima usluga i Pravilnik o ponašanju javnih medijhskih servisa u predizbornoj kampanji.
Veljanovski je naveo da se u Pravilniku nalaze norme kada javni servisi mogu emitovati izborni program, bliže je uređen način informisanja o kandidatima u izbornoj kampanji, kao i način informisanja o toku i rezultatima izbornog procesa.
Takođe, Veljanovski je za Euronews Srbija rekao da ima naznaka da će se mediji prilagoditi preporukama i pravilnicima, kao i da će se u ponedeljak predstavnici Privremenog tela sastati sa predstavnicima komercijalnih pružalaca usluga koji imaju nacionalnu pokrivenost i dati sugestije da se drže uputstava.
On je rekao da je, kada je reč o ovom telu, ispunjeno sve što se očekivalo nakon dogovora vlasti i opozicije.
"Nismo za sada uočili neke promene u ponašanju medija, stvari se pomeranju nabolje, ali sporo", kazao je Veljanovski.
Kopredsedavajući Privremenog tela za praćenje medija istakao je da će po završetku izbora biti objavljen izveštaj koji će dati konačan uvid u rad medija tokom kampanje.
"Sasvim sigurno ovo privremeno nadzorno telo će kada se završe izbori dati jedan izvešaj o celom procesu izborne kampanje. Smatramo da određeni stavovi, zaključci, uočeni detalji i činjenice treba da budu zapisani da budu saopšteni javnosti, da pomognu da se ubuduće situacija menja i popravlja nabolje", istakao je Veljanovski.
Članovi Privremenog tela za praćenje medija
Članovi ovog tela, imenovani na predlog Regulatornog tela za elektronske medije (REM), su: predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić, izvršna direktorka Rajka Galin Ćertić, generalni sekretar Milan Todorović, načelnik Službe za nadzor i analizu programa emitera Stevica Smederevac, analitičar projekata Srđan Miljković i član REM-a Milorad Vukašinović.
Na predlog predsednika Narodne skupštine za članove su imenovani: predstavnik Socijaldemokratske stranke Srbije, Nove stranke, Građanskog demokratskog fronta, Pokreta demokrate Srbije, Nove Srbije, Pokreta "1 od 5 miliona",  Koalicije tolerancija i Vlaške stranke Rade Veljanovski, predstavnik  Nacionalne demokratske alternative koju čine Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije, Zdravko Veselinov, predstavnik  Srpskog pokreta Dveri prof dr Milorad Marinković, predstavnik pokreta Dosta je bilo Peđa Milosavljević i Stevan Ristić iz Stranke moderne Srbije.
Nadzorni odbor za izbornu kampanju
Novoformirano nadzorno telo koje će pratiti tok izborne kampanje jeste Nadzorni odbor za izbornu kampanju, koje je i koordinaciono telo za praćenje ostvarivanje rezultata međustranačkog dijaloga.
Ovo telo broji 10 članova koji će pratiti predizborne aktivnosti i ukazivati na nepravilnosti u postupanju učesnika u izbornom postupku.
Članove Nadzornog odobra za izbornu kampanju imenovala je Narodna skupština poslednjeg radnog dana u ovom mandatu, 14. februara.
Pet kandidata je predložio parlament, odnosno poslaničke grupe, a pet Vlada Srbije.
Članovi Nadzornog odbora za izbornu kampanju
Kako je objavljeno nakon sednice Skupštine za članove ovog tela imenovani su Svetislav Goncić, v.d.upravnika Narodnog pozorišta, Marjan Jovanović, diplomirani ekonomista, Boris Bajić, diplomirani pravnik i Ridvan Redžepi, diplomirani pravnik, Samra Fetahović, diplomirana pravnica, Branko M. Rakić, redovni profesor, Miodrag Savović savetnik za pravna pitanja, Ivona Pantelić, novinarka, Jelena Milenković Orlić, profesorka nemačkog jezika i književnosti i Aleksandar Stamatović, prvak opere.
Kako je za Euronews Srbija rekao Svetislav Goncić, sastanak Nadzornog odbora za izbornu kampanju oš uvek nije održan, te za sada nisu poznate dalje radnje ovog tela.
Profesor Rade Veljanovski rekao je da Privremeno telo za praćenje medija svakako rezultate svog rada predstavlja i ovom koordinacionom telu, kako bi imali uvid o stanju u ovoj oblasti.
Milivojević: Primeniti zakone
Povodom rada novoformiranih nadzornih tela, politikolog Cvijetin Milivojević rekao je za Euronews Srbija da ne vidi pravu svrhu formiranja ovih tela, posebno ne njihov intenzivan rad 45 dana pre izbora.
"Njihov zadatak je da učesnici budu ravnopravni, ali to je nemoguća misija. Politički akteri sada mogu da se bore za onaj procenat od tri do pet odsto koji se nisu još odlučili da li će izaći i glasati, jer su mnogi ranije već odlučili jer su i mediji slali takve poruke za koga bi trebalo glasati", kazao je Milivojević.
On je rekao da bi bilo dovoljno da se poštuju zakoni, bez potrebe osnivanja nekih posebnih tela.
"Ako već postoji to telo, trebalo bi da se bave privođenju mas medija poznaniju prava i poznaniju misije medija", rekao je Milivojević govoreći o Privremenom telu za praćenje medija.
Takođe, kako je naveo, "sporno je to ko su članovi tog tela jer je upitno koliko zaista ima pluralizma".
Kada je reč o Nadzornom odboru za praćenje izborne kampanje, Milivojević je naveo da nije jasno ni zašto je formirano to telo. On ističe da je dovoljno primeniti zakone koji postoje, a rekao je i da predsednik države nema pravo, ni prema Ustavu ni prema zakonu o sprečavanju korupcije, da bude predsednik države i stranke, a dodaje da je Aleksandar Vučić čak i nosilac liste. Iz ovih razloga, kaže, ne vidi kako će se stanje poboljšati osnivanjem nadzornih tela. (www.euronews.rs, portal, Tijana Krnjaić, 20.2.2022)

Нема коментара:

Постави коментар