петак, 5. јул 2024.

НОВА ТЕМА ОПОЗИЦИЈЕ: Напад на литијум уместо борбе за изборне услове

Уместо да схвате који су узроци пораза, они су одмах кренули у нову кампању, делује помало невероватно, али опозиција више не инсистира чак ни на потврди изборних резултата тамо где је победила, каже Цвијетин Миливојевић

Месец дана после тешког пораза на готово свим локалним изборима у Србији опозиција је без јасне стратегије кренула у нову антилитијумску кампању. Уместо да извуче поуке изборног дебакла, који се годинама понавља у сваком изборном циклусу, они су одлучили да у политичком рулету све што имају ставе на редни број три у периодном систему елемената. Ако је судити по понашању лидера опозиције, изгледа да медијски услови, бирачки спискови и остале препоруке ОДИХР-а у вези са изборима више нису високо на њиховој политичкој агенди. Без истицања јасне политичке идеје и стратегије, као и разговора о томе шта су они урадили када су били на власти или шта предлажу да би било боље урадити, српска опозиција поново је кренула у кампању. За Видовдан је одржан „литијумски митинг” у Горњим Недељицама, где су присутни исказали незадовољство ЕУ и „Рио Тинтом”. На том скупу је била присутна практично целокупна опозиција.

Консултант за односе с јавношћу Цвијетин Миливојевић оцењује да је сценарио већ виђен и да се поновио по зна који пут. За „Политику” каже да власт баци удицу коју опозиција прогута и све се своди на референдум питање за и против Александра Вучића уместо да ли сте за ископавање литијума или против. „Уместо да схвате који су узроци њиховог пораза, они су одмах кренули у нову кампању. Свима је било јасно да ће после локалних избора, дакле после 2. јуна, тема свих тема бити ископавање литијума. Делује помало невероватно, али опозиција више не инсистира чак ни на потврди изборних резултата, чак и тамо где је победила”, каже Миливојевић.

Наводи да су „под тепих сами ставили резултате у оним местима где су имали основа да траже понављање избора на неким местима и да се надају да ће имати већину”. Додаје да је у Нишу аутономна прича и да је на делу један нови приступ који има доктор Милић, чија група грађана је освојила велики број гласова, одмах после коалиције око СНС-а. Подсећа да Милић жели да исцрпи сва правна средства и да није рекао да ако не буде испоштована изборна воља грађана, неће предузимати одређене кораке, али да није навео које. „Уосталом, не знам зашто би опозиција реаговала на резултате у Нишу, јер није она остварила неки бог зна какав резултат па да је активна и она се тамо не пита ко ће бити на власти у граду на Нишави. Од када се опозиција поделила на то да ли ће учествовати на локалним изборима 2. јуна, поделе су велике и очигледне јер су обе стране желеле да ’комшији цркне крава’. Они који су изашли на изборе желели су да покажу како ће бојкот опозиција бити превазиђена и небитна, а они који нису изашли на изборе навијали су за што лошији резултат кандидата опозиције”, наводи Миливојевић.

Да је више него приметно како је целокупна опозиција заменила тежиште своје кампање са изборних услова причом о литијуму, истиче политички аналитичар Дејан Вук Станковић. За наш лист каже да сада испада да медијски услови никада нису били бољи, нема никаквих проблема с бирачким списковима и на првом месту је опсесија литијумом. Наводи да је то нешто што нашу политичку сцену очекује и да следи покушај „антилитијумске револуције” у издању махом оних који су када су били на власти отворили врата копању ове руде.

„Треба очекивати, када се заврши Европско првенство у фудбалу, следе и Олимпијске игре, да ће после тога неки из опозиције да ’приону на посао’. Очигледно је да ништа више није спорно када су изборни услови у питању и добро је што су то после неколико месеци признали. Међутим, није добро што онемогућавају ископавање литијума у тренутку када се то догађа на 14 места у Европи и када се гради 50 фабрика литијумских батерија до 2030. године”, каже Дејан Вук Станковић. Сматра да је то једна штетна активност и да нашој земљи наноси много више штете него, како каже, закерање у вези с медијским законима и изборним условима и то образлаже речима да имамо инвеститора који је спреман за уложи немали новац и да је ту већ 20 година.

Цвијетин Миливојевић наводи да је некаква прича око Фронта за одбрану Србије, који ће чинити политичке странке, у старту осуђена на неуспех. Наводи да ће, ако то ураде, убити сваку могућу критику литијумске кампање коју, како каже, води највећи део власти. „Мислим да је једини прави одговор да кампању воде људи који су директно угрожени – људе који тамо живе, активисти еколошких организација, јер ће одлука о копању литијума утицати на њихов живот. Ако то опозиција преузме, као што је то урадила после масакра у Основној школи ’Владислав Рибникар’ и у Младеновцу, онда ће сигурно све упропастити. Они треба да се појаве на скуповима против и добро је што се колоквијална опозиција појавила на протесту у Недељицама, али је много боље што она није водила главну реч, јер да су имали главну реч, већ би се посвађали на том скупу. Aко заиста желе да помогну тим људима, они не треба да воде ту акцију и кампању. Треба више да се усредсреде на политичка питања. Разумем њихову потребу да се ухвате за неку велику тему па да покажу бирачима да нису политички мртви и да још постоје. Али то није фер према грађанима који носе на леђима ту кампању”, каже Цвијетин Миливојевић.

Дејан Вук Станковић наглашава да „уместо да пронађе неку јаку политичку тему, наша опозиција као да се врти око себе и они немају никакве конструктивне предлоге у правцу заштите животне средине”. „Они предлажу нешто што нико на Старом континенту није урадио, а то је увођење мораторијума на ископавање литијума. Терају инвеститоре и то је сада њихова политичка стратегија и то ће се лоше одразити не само на њихове политичке шансе на неким новим изборима него и на будуће инвеститоре. Уводе и једну зону несигурности код инвеститора који су сада овде. Могу да кажем да је реч о друштвено штетној акцији без обзира на то што опозицији доноси неке политичке поене. Уз то, они у медијски простор уносе једну одређену количину дезинформација из којих праве неке катастрофичне сценарије и плаше народ неким сумпорним кишама, тровањем преко подземних вода и мислим да су то врло неозбиљне ствари ”, наводи Станковић.

Било би, како додаје, боље да је опозиција конструктивно против, да тражи неке корекције и јаче гаранције на плану заштите животне средине од инвеститора и од државе. Каже и да тај дијалог треба да се води цивилизовано, а не да главна буде „инцидент политика” која никоме не иде у прилог. Он мисли да је опозиција опет промашила тему и да су неки од опозиционих лидера заиста неталентовани за политику. „Могу они неки политички поен да добију плашењем народа на тему ископавања литијума. Схватили су да су парламентарне и локалне изборе изгубили и да нема повратка”, каже Станковић. (www.politika.rs, Политика, Дејан Спаловић, 5.7.2024)

Нема коментара:

Постави коментар