петак, 18. октобар 2024.

NEPRISTOJNA PONUDA Ko je Dodiku nudio prestanak suđenja u zamjenu za centralizaciju BiH

Otkako je u februaru ove godine pred Sudom BiH počelo suđenje Miloradu Dodiku zbog navodnog nepoštivanja odluka Kristijana Šmita, koga institucije Republike Srpske inače ne priznaju za visokog predstavnika, aktuelni predsjednik Srpske rijetko je propuštao priliku da istakne kako se radi o “političkom suđenju u režiji stranaca”.

Međutim, posebnu pažnju javnosti privukla je prekjučerašnja izjava lidera SNSD nakon završetka još jednog sudskog ročišta. Tada je, naime, Dodik ustvrdio da su mu u tom “politički montiranom procesu nuđene razne stvari u zamjenu za oslobađajuću presudu”.

– Ponuđene su mi za oslobađajuću presudu razne stvari, od centralizacije BiH, što sam ja naravno odbio – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Ponovio je da je optužen samo zato što je, prema njegovim riječima, vršeći svoju ustavnu dužnost potpisivanja ukaza o proglašenju dva zakona koja je nametnuo Šmit pokazao “nepoštovanje” prema osobi koja je nametnula te zakone. Dodao je i to da je, navodno, odbio da pristane na rješenje pitanja državne imovine prema kojem bi jedini vlasnik imovine bila država BiH.

– To je razlog zbog kojeg se sudski proces usložnjava i pokušava ubrzati. Nema te stvari koju će moći da dobiju da bi, u ovako nakaradnom postupku, obezbijedili bilo šta što nije u skladu s Ustavom. Dakle, sve je laž – rekao je Dodik.

Ko, gdje, kako?

Šokantne tvrdnje predsjednika Srpske da mu je neko, u zamjenu za oslobađajuću presudu, tražio prenos nadležnosti sa Srpske na nivo BiH, očekivano, izazvale su veliku pažnju javnosti.

Potpredsjednik PDP i šef kluba poslanika te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Igor Crnadak, najavio je da će od skupštinskog Kolegijuma tražiti da “jednoglasno upute poziv gospodinu Dodiku da dođe na sljedeću sjednicu i upozna narodne poslanike o tome ko mu je, gdje i kada nudio da pristane na centralizaciju BiH i djeluje na štetu Republike Srpske”.

– Ako bude potrebno, možemo imati i sjednicu zatvorenu za javnost, ali je važno da narodni poslanici dobiju punu informaciju o tome ko je pokušao na silu da mijenja Dejtonski sporazum i redukuje ustavne pozicije Republike Srpske – poručio je Crnadak.

S druge strane, politički analitičari i dobri poznavaoci ovdašnjih prilika imaju podijeljen stav o tome koliko su tačne Dodikove tvrdnje o “nepristojnoj ponudi” koju je dobio u zamjenu za odobravanje prenosa nadležnosti i centralizaciju BiH.

Politički analitičar Ivana Marić tako smatra da bi Dodik, ukoliko je tačno to što tvrdi, odmah trebalo da prijavi pokušaj počinjenja ozbiljnog krivičnog djela.

– Ako vam neko nešto ponudi za razmjenu u sudskom procesu, a nemate status zaštićenog svjedoka, onda je zadatak tužilaštva da nekog ko ima takva saznanja odmah privede kako bi otkrilo ko mu je davao takve nemoralne ponude, posebno ako se radi o nekom iz pravosuđa – kaže Marićeva za Srpskainfo.

Međutim, ona ne vjeruje da je ponuda o kojoj je pričao Dodik uopšte postojala.

– Dodikova izjava, po mom mišljenju, pokazuje koliko on želi da se prikaže kao politička žrtva i kako je neko spreman da ga navodno ostavi na miru samo ako bi on nešto drugo uradio. Tu imamo standarni primjer pokušaja prebacivanje odgovornosti. Ako suđenje njemu već nije napad na sve Srbe, onda to mora da je neka politička “namještaljka” kako bi ga sklonili, iako, u suštini, tu ne postoji ništa drugo osim klasičnog nepoštivanja zakona i pravnih normi – tvrdi Marićeva.

Ističe da je Dodik, kao predsjednik Republike Srpske, potpisao zakon “koji nije smio”, te da tu, prema njenim riječima, nema nikakve političke pozadine niti bilo čega drugog.

– Pošto to očigledno ne može da dokaže na sudu, onda mora nešto novo da izmišlja, a narod se pokazao sklon da vjeruje njegovim pričama – smatra Marićeva.

“Vruće-hladno”

S druge strane, politički analitičar iz Beograda Cvijetin Milivojević kaže za naš portal da mu je teško ocijeniti da li je Dodik zaista dobijao ponude sa Zapada da pristane na unitarizaciju BiH kako bi izbjegao suđenje.

– Da li je Dodik nedavno dobio neku direktnu ponudu na tu temu zaista nemam pojma. Možda je samo iskoristio činjenicu da posjeduje nešto u šta mogu da vjerujem, a to je da ne bi ni došlo do procesa protiv njega da je prihvatio unitarizaciju BiH. Jasno je da je takve poruke mogao da dobije jedino od Kristijana Šmita ili “glavnih” ambasadora sa Zapada u Sarajevu. U taj dio priče vjerujem – kaže Milivojević za Srpskainfo.

Varijanta “vruće-hladno”, kojoj je, prema njegovim riječima, sklon aktuelni predsjednik Srpske, nažalost, kako kaže, često stvara jednu vrstu nekredibilnosti Dodikovih izjava.

– Ne možemo zaboraviti da je Dodik prvo forsirao priču o razdruživanju Republike Srpske od BiH, ponudio i nekakav plan u tom smjeru, a onda, jednog dana, za vrijeme trajanja rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske stigao je “svilen gajtan” iz Beograda u liku Ane Brnabić, koja mu je to zabranila. Od tada, razdruživanje Srpske od BiH niko i ne pominje – podsjeća Milivojević.

Očigledno je, tvrdi on, da Dodik taktizira i ponekad se “igra malo većeg Srbina”, a onda mu “najveći Srbin” iz Beograda udari packu, nakon što “najveći Srbin” prethodno dobije packe sa Zapada.

– Sad imamo vrlo specifičnu situaciju i vrijeme kad je Dodik izjavio da je dobio ponudu o centralizaciji BiH. Za nekoliko dana, 22. oktobra, slijedi mu put u Kazanj na Samit BRIKS. Dodik je sada ponovo počeo da igra ulogu nekog ko Republiku Srpsku drži iznad svega, a odmah nakon nje dolazi Rusija. Čitav kontekst te izjave nije besmislen. U njemu ima “mesa”, a da li se to o čemu je pričao dešavalo baš ovih dana, to ne znam niti mogu da komentarišem – kaže Milivojević. (www.srpskainfo.com, EuroBlic, Boris Knežević, 18.10.2024)

Нема коментара:

Постави коментар