четвртак, 16. мај 2024.

NOVA PREVARA: SRBIJA ZEMLJA PRELETAČA Cvijetin Milivojević

Izborno kršenje ustava; Bravo i za predsednicu Makedonije i za ambasadorku Grčke, tako se vodi diplomatija! Vučić pokrao Albance: Uzeo slogan Envera Hodže!

Cvijetin Milivojević, politikolog, ocenjuje situaciju uoči beogradskih i ostalih lokalnih izbora, koji će se održati 2. juna. Ono što je za njega kršenje ustava, jesu izborni zakoni koji se donose tokom izbornog procesa, a takođe objšanjava zašto se u tim zakonima krije i nova prevara. On je otkrio i da je nakon slogana nacista, Đinđića i drugih, Vučić pokrao i slogan Envera Hodže iz vremena komunističke Albanije, koji koristi na ovim izborima.

Takođe, govorio je o Jasenovcu i o rezoluciji protiv Srba. Bilo je reči o poređenju položaja hrvatskog i srpskog predsednika, gde Milanović ne može da bude nosilac liste da ime prema odluci tamošđnjeg UStavnog suda, dok je u Srbiji Vučiću sve dopušteno iako je srpski ustav po tom pitanju restriktivniji od hrvatskog.

Bilo je puno reči o preletačima iz opozicije u vlast, i preletaštvu kao takvom, te da li smo najgori u regionu, a možda i na svetu u tom segmentu.

Takođe, izneo je komentar i na potez nove makedonske predsednice koja nije htela da izgovori reč Severna prilikom polaganja zakletve, ali i grčke ambasadorke koja je ljutito napustila inauguraciju. (youtube kanal Pravi odgovor, novinar i voditelj Nikša Bulatović, 16.5.2024)

https://www.youtube.com/watch?v=UlnziMLKcgA

Izborni proces u Srbiji: Opozicija traži prihvatanje njihovih lista

Nakon što su im u više gradskih opština, zbog navodnih nepravilnosti, odbijene liste, opozicione koalicije su zaprijetile izlaskom iz izbornog procesa ukoliko do petka sve liste ne budu proglašene.

Nepune tri sedmice do lokalnih izbora u Beogradu i još 66 gradova i opština u Srbiji, još uvijek nije potpuno jasno da li će na nivou Beograda opozicione koalicije “Biramo” i “Kreni-promeni” učestvovati na izborima. Naime, nakon što su im u više gradskih opština, zbog navodnih nepravilnosti, odbijene liste, obje koalicije juče su zaprijetile izlaskom iz izbornog procesa ukoliko do petka sve liste ne budu proglašene. (www.balkans.aljazeera.net, TV Al Jazeera, An Mari Ćurčić, 15.5.2024)

https://balkans.aljazeera.net/videos/2024/5/15/izborni-proces-u-srbiji-opozicija-trazi-prihvatanje-njihovih-lista


среда, 15. мај 2024.

Hoće li ovi izbori biti demokratski i fer: Milivojević i Stojiljković u emisiji Euronews Centar

Istekao je rok za predaju izbornih lista i sada donekle znamo ko, gde i s kim izlazi na izbore. U petak se zatvara birački spisak, pa ćemo saznati koliko građana ima pravo glasa, ali videćemo kako se primenjuje pre neki dan izmenjeni zakon o biračkom spisku. I dok se opozicija raduje, jer su te izmene oni pripremili, padaju im liste u određenim opštinama, dok će se na glasačkom listiću pojaviti stranke sličnih naziva kao i opozicione.

Iako bi lokalni izbori trebalo da zanimaju samo ljude na lokalu, oni su podignuti na nacionalni nivo, pa se u njih uključuju ne samo ministri, već i predsednik države.

Da li će posle svih dijaloga i izmena zakona, ovi izbori biti više fer i demokratski u odnosu na prethodne, tema je emisije Euronews Centar u kojoj su gosti bili politikolog Cvjetin Milivojević i profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković.

Milivojević smatra da je opozicija propustila da postavi predstavnicima vlasti prave zahteve, jer su ova tri, kako kaže, bili previše blagi i "nisu naslonjeni na odluke ODIHR-a".

"ODIHR se nije ni bavio lokalnim, nego parlamentarnim izborima, pa je opozicija jednostavno mogla da zatraži i ponavljanje parlamentarnih izbora. A od te tri grupe zahteva koje je vlast u načelu prihvatila, ja nisam video da je bilo šta konkretno realizovano. Formirane su nekakve radne grupe ili komisije, izmenjena su dva zakona itd. I da bude sve paradoksalno, jedan od tih izmenjenih zakona ima retroaktivno dejstvo, što u principu pred svakim Ustavnim sudom može da padne, ako neko pokrene inicijativu. Recimo zabrana glasanja za ljude koji su pre 11 meseci promenili prebivalište. Kako može taj zakon retroaktivno da važi? To je kao da je neko namerno smislio nešto kao izlaznu varijantu. Ako ipak dođe, ne daj Bože, do pobede neke opcije, mi to možemo poništiti, jer deo građana s pravom će se žaliti", rekao je Milivojević.

Kaže da zahtevi opozicije nisu realizovani, jer RTS je i do sada ispunjavao misiju javnog servisa tokom izborne kampanje.

"Tamo ste imali ravnopravnu minutažu učesnika svih izbornih lista koji su učesnici izbora. Problem je nešto drugo. Da li javni servis ispunjava svoju misiju kao javni servis? Šta je njegova misija? O tome govorimo. Gde su nacionalne frekvencije? I nacionalna frekvencija kao korisnik nacionalnog resursa, javnog resursa, takođe ima neka pravila i neke obaveze. Nije to samo stvar dobre volje gazde neke televizije koji ima nacionalnu frekvenciju", dodao je Milivojević.

Osvrnuo se i na zahtev o spajanju lokalnih izbora.

"Šta znači spajanje lokalnih izbora? Ako je spajanje trajno, onda lokalni izbori koji su održani pre toga, u decembru, moraju i oni biti sada raspisani. Ako se već razdvajaju ovaj put lokalni izbora od ovih velikih parlamentarnih i predsedničkih, to treba jednom za vijek i vijekova razlučiti. Srbija je jedina u okruženju i nema nijedne zemlje EU, gde se istovremeno održavaju predsednički i parlamentari izbori. Treću grupu zahteva neću ni da pominjem. Tu ne treba da se menja zakon o prebivalištu, dovoljno je da MUP radi svoj posao. Da biste se odjavili iz mesta A u mesto B, potrebno je da imate odjavu iz prethodnog mesta, odnosno prebivališta. Drukčije ne može", poručio je Milivojević.

Stojiljković je ocenio da se javnost bavi nebitnim stvarima za ukupnu reformu izbornog sistema i izbornih uslova.

Kaže da bi voleo da vidi izbore u kojima nijedna strana neće imati dominaciju nad poslovima, publicitetom, novcem i da to ne bude trka s jednim konjem unapred.

Prema njegovim rečima, ovaj režim je smislio odgovor na pitanje kako da dobije izbore pre njihovog raspisivanja i ništa ne rizikuje.

"I to je praktično delovanje tri modela koji se 12 godina ponavljaju i malo je čudno što ih opozicija i svi mi, koji pripadamo toj grupi analitičara-istraživača, nismo više uočili. Prvo pravilo je - svaki put, posle svakih izbora, neko koje je zanoćio kao opozicionar, probudiće se u krilu vlasti. Ja sam mislio da je to stalo sa Šapićem, ali nije. Drugo pravilo je podeliti opoziciju i očito i da to sad deluje i naravno izbeći svaku vrstu pritiska kada se objedini kritičke rezerve tzv. Međunarodne zajednice, unutrašnji pritisak i nezadovoljstvo građana i jedinstvo opozicije. I uspešno to radi. Pravo pitanje je koliko to treba uslovi da budu loši, da se ja opredelim za loše rešenje kakvo je bojkot", rekao je Stojiljković.

Smatra da je necivilizovano kritikovati opoziciju koja igra igru pod kranje neravnopravnim uslovima.

"Ima argumenata i za one koji su se odlučili za neučestvovanje, da ne kažem na bojkot, jer to bi značilo da nigde ne učestvuju, a učestvuju na mnogim mestima, u Beogradu ne učestvuju. Ozbiljnih pomaka nema, ali stvar je u tome koliko ćete vi uspeti da ubedite građane i javnost da trčite neravnopravnu trku i da obezbedite se od tih najstrašnijih oblika manipulacije", rekao je Stojiljković.

O fantomskim listama, da li je opozicija bila nespremna da formuliše svoje izborne liste ili Gradske izborne komisije dobro rade svoj posao, pogledajte u videu sa početka teksta. (www.euronews.rs, TV Euronews Srbija, voditelj Marko Subotić, 14.5.2024)

https://www.euronews.rs/srbija/politika/123616/hoce-li-ovi-izbori-biti-demokratski-i-fer-milivojevic-i-stojiljkovic-u-emisiji-euronews-centar/vest

https://www.youtube.com/watch?v=uCCWBz3JaW0&pp=ygViSG_Eh2UgbGkgb3ZpIGl6Ym9yaSBiaXRpIGRlbW9rcmF0c2tpIGkgZmVyOiBNaWxpdm9qZXZpxIcgaSBTdG9qaWxqa292acSHIHUgZW1pc2lqaSBFdXJvbmV3cyBDZW50YXI%3D


уторак, 14. мај 2024.

Intervju: Cvijetin Milivojević - Samo ignorišemo očigledne greške i produžavamo agoniju!

Gost emisije "Intervju" bio je Cvijetin Milivojević, poznati novinar i analitičar, čija bogata karijera reflektuje njegovu strast prema objektivnom novinarstvu i kvalitetnim analizama. Kao osnivač i direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja „Pragma“, njegov rad je postao sinonim za preciznost i profesionalizam u istraživanju izborne volje birača. Njegov pronicljivi pristup omogućava mu da duboko zaroni u složene političke procese, osvetljavajući političku scenu kroz analize koje razmatraju prirodu vlasti, propuste opozicije i društvene izazove koji su pred nama. Preporučujemo Vam da pogledate ceo intervju i saznate više o brojnim zanimljivim temama.

Intervju je snimljen 11.05.2024. godine u našim prostorijama, u Beogradu. Emisiju je vodio novinar Aleksandar Pavković.  (Balkan info, zvanični youtube kanal, 14.5.2024)

https://www.youtube.com/watch?v=C6xNqVQdaxQ&pp=ygULYmFsa2FuIGluZm8%3D

субота, 11. мај 2024.

У ком правцу иде Хрватска након договора ХДЗ-а и екстремних десничара о формирању владе

Загреб - Договор о формирању саборске већине и нове владе од стране ХДЗ-а и Домовинског покрета (ДП) угрозиће већ ионако тежак положај преосталих Срба у Хрватској, чији број је већ пао испод три одсто, додатно ће заоштрити односе у региону, али и сигурно отворити врата екстремизму и наставку историјског ревизионизма.

Општи је ово став политичких аналитичара и представника Срба у Хрватској и Србији након што је саопштено да је ХДЗ постигао договор са Домовинским покретом, екстремно десничарском странком, о формирању нове власти у којој због противљења “Пенавиних десничара” више неће бити представника Самосталне демократске српске странке (СДСС).

Према ријечима лидера ове странке Милорада Пуповца, уласком ДП-а у нову власт тешко ће нарушити оно што је годинама стварано, да Хрватска постане колико-толико цивилизована земља. Указао је да је ДП добио изборе на антисрпској кампањи, а оформио се на антићириличној.

- Након склапања овог коалиционог договора позиција мањина, а поготово српске, а која је и до сада била деликатна, сигурно ће постати још гора и неповољнија, јер аждаја екстремизма, оличена у Домовинском покрету, долази на велика врата у Хрватску - истакао је Пуповац.

Слично мишљење дијели и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта наводећи како је и до сада, док су у власти партиципирали и поједини представници СДСС-а, положај српског народа био више него незахвалан и тежак, а улазак у власт, како га је назвао - проусташког ДП-а, може само додатно искомпликовати постојећи положај преосталих Срба у Хрватској.

- Срби данас нису ни грађани другог реда. Шири се толика мржња, која је присутна у свим сегментима живота. Објављују се чак и књиге које на најмонструознији начин покушавају извршити ревизију историје. Након најављеног уласка у власт Пенавиних екстремиста, који баштине усташтво, треба очекивати још веће притиске на оно мало преосталих Срба у Хрватској, а што ће онда утицати и на још заоштреније односе у самом региону, посебно у односима Србије и Хрватске - каже за “Глас Српске” Линта.  

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић сматра како су у претходном периоду пропуштене многе прилике, односно возови да се реагује на буђење екстремизма и усташтва у Хрватској, а на чему је Домовински покрет изградио своју позицију на политичком небу Хрватске.

- Пропуштено је много прилика да се сва спорна питања актуелизују, а поготово када је Хрватска примана у Савет Европе. Уласком ДП-а у власт само ће се додатно закомпликовати већ ионако тежак живот Срба у овој држави, у то не треба сумњати. Не треба заборавити да је Хрватска прво Србе прогласила националном мањином, иако они то никада нису били. Они данас немају чак ни та Уставом загарантована права. Да би се схватило шта се дешава, треба видети ту ширу слику, јер ништа није од јуче. Верујем да ће бити још горе, те треба очекивати још жешће покушаје историјског ревизионизма, али и реваншизма - наводи за “Глас Српске” Миливојевић.

Да Србима може бити само горе у Хрватској након што је отворен пут за учешће у власти проусташког Домовинског покрета Ивана Пенаве, познатог по разбијању двојезичних табли у Вуковару, убијеђен је и директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац.

Како каже, у најмлађој чланици европске “рајске баште” предсједници хрватске државе и Владе учествују на комеморативним маршевима које организује Иван Пенава из Домовинског покрета у Вуковару, а на чијем челу су истакнути проусташки амблеми и заставе. Подсјетио је да је претходних година регистровано више од 500 напада на Србе и њихову имовину, а што је само трећина која је медијски регистрована и пријављена полицији.

А шта значи бити пожељан Србин у Хрватској, Штрбац каже како се то може видјети из приједлога Домовинског покрета да они и на мјесто министра за питања бораца поставе “свог Србина Предрага Мишића”. Ради се о особи српског поријекла, а познат је по томе што је основао “Заједницу хрватске православне цркве” коју хоће да региструје као хрватску православну цркву, по узору на ону која је била у вријеме НДХ.

Штрбац се на крају запитао и шта ће бити са финансирањем новина које издаје СДСС и Српско национално вијеће - загребачким “Српским новостима”, а које је до сада добијало новчане дознаке од Владе. Те новине су, како наводи, окупиле много познатих новинара, посебно једну групу из “Ферал трибјуна”, који су писали све најгоре о Пенави и “његовим усташама”.

Пенава, ћирилица и усташе

ХДЗ и Домовински покрет постигли су договор о формирању нове већине и владе. Ово ће Пленковићу бити трећи мандат у континуитету на челу владе, а ДП-у би требало да припадну три министарства, новоосновано за демографију те Министарство пољопривреде и Министарство привреде. Домовински покрет, који је постао нови коалициони партнер ХДЗ-а, основао је естрадни пјевач Мирослав Шкоро, који се касније због неких неспоразума повукао из високе политике, а наслиједио га је Иван Пенава, који је ускраћивао српској мањини службени статус српског језика у Вуковару упркос томе што су Срби чинили више од 30 одсто укупног становништва овог града до 2021. Био је и против употребе усташког слогана “За дом спремни”. (www.glassrpske.com, Глас Српске, Бањалука, Вељко Зељковић, 10.5.2024)

четвртак, 9. мај 2024.

Српски политички „Црвен бан“

                                  Хроника вишестраначја у Србији од 1990, Цвијетин Миливојевић:                                                                                     "На прву лопту", "Мостови и избори" и "Духовна колаборација"

Пише: Цвијетин Миливојевић

Хана Арент је приметила да су истина и лаж у политици релативни, а „коначну“ граничну линију између њих, по правилу, повлачи онај који их дефинише из позиције веће моћи или историјског победника.

У тексту „Азбучник српске јавне погрде“ (3.2.2024) начео сам ову тему наше јавне, превасходно политичке, сцене као својеврсне парапсихополитикопатологије, отвореног првенства у грђењу неистомишљеника, утакмице у међусобној јавној порузи, турнира без правде и правила, у коме су се потпуно избрисале „црвене линије“ обзира и пристојности.

Не дешава се више само насиље над чињеницама већ се, паралелно, догађа и насиље над њиховом симболичком заменом и интерпретацијом. 

Идемо сада корак даље. Баш баш непристојне изразе и „атрибуте“ сам изоставио, али и ово што сам свакодневно слушао (и бележио) из уста наших политичара исувише личи на „особите пјесме и поскочице“ што их је у свој „Црвен бан“ прикупио Вук Стефановић Караџић.

Следи допуњени и проширени азбучник српске политичке погрде:

Аветиња. Аганлија. Агресор. Аждаја. Акреп. Алавац. Аламуња. Алапача. Антисрбин. Антихрист. Аутошовиниста.

Бабускара. Багра. Баздиговно. Балван. Балега. Балија. Балоња. Баљезгаш. Баксуз. Банда. Бараба. Башибозук. Безвредник. Безмозговић. Безумник. Беда. Бедник. Брабоњак. Безвезњак. Безобразник. Безочник. Бескичмењак. Беспризорник. Бесрамник. Бестидник. Бештија. Бизгов. Билмез. Битанга. Бичуља. Блам. Блато. Блебетало. Блентов. Бљузгов. Брлог. Богохулник. Болештина. Болид. Боранија. Брав. Братија. Брука. Бубашваба. Будала. Будалетина. Буздован. Бузга. Букач. Буква. Булазник. Булумента. Бумбар. Бунга-мајстор. Бурло. Буша.

Варалица. Варварин. Вашка. Велеиздајник. Вепар. Вехабија. Вештица. Во.

Гад. Гамад. Гангстер. Гаргамел. Гаулајтер. Гелиптер. Гениталија. Геноцидаш. Гицоје. Главоња. Глиб. Глиста. Глупандер. Глупсон. Гмаз. Гмизавац. Гном. Гнус. Гњида. Говедо. Говнар. Говно. Гологузан. Грамзивац. Гремлин. Грешник. Грозомор. Грубијан. Гузоња. Гуја. Гуланфер.

Давеж. Дангуба. Дахија. Дволичњак. Дворска луда. Двоцевка. Дебелогузан. Дебил. Дебилчина. Дегенерик.  Дезертер. Деспот. Дивљак. Дијабола. Дилетант. Дно. Дно каце. Додвораш. Драмосер. Дрекавац. Дрзник. Дрипац. Дркаџија. Дроља. Дронфуља. Дртина. Друкара. Дудлач. Дунстер. Дупелизац. Дупеувлакач. Душманин.

Ђаво. Ђилкан. Ђикан. Ђон. Ђубре. Ђувегија.

Егоманијак. Едип.

Жбир. Жвалоња. Жваљо. Жгадија. Живина. Животиња. Жицарош.

Зависник. Загађивач. Закрпа. Замлата. Заморче. Застиђе. Звер. Зврндов. Згубидан. Зла маћеха. Злица. Зло. Злобник. Злослутник. Злочинац. Злоћа.

Идиот. Издајник. Излапетис. Измет. Изрод. Имбецил. Индијанац. Испичутура.

Јадо. Јазбина. Јајара. Јалијаш. Јаловица. Јањичар. Јебиветар. Јуда.

Кабадахија. Кавгаџија. Камарила. Канализација. Капитулант. Караконџула. Каракушљивац. Касапин. Катил. Каубој. Квазимодо. Квареж. Квочка. Квислинг. Кењац. Кепец. Кер. Керуша. Кетман. Клен. Клепетуша. Клептоман. Климоглавац. Кловн. Клошар. Кметска свест. Кољач. Кокошар. Комплексаш. Конкубина. Консиљере. Коњ. Коњокрадица. Коњушар. Копиле. Копитар. Корисни идиот. Коров. Кочопрнџа. Кравар. Кравоубица. Крвник. Крволок. Кретен. Кретенчина. Крља. Крмак. Крмача. Крме. Крпа. Крпељ. Кртог. Ксенофоб. Кукавица. Кукољ. Кулов. Куплермајстор. Курајбер. Курва. Курвин син. Курта. Куртон.

Лажов. Лајавац. Лакрдијаш. Лакташ. Ландара. Лапрдало. Ларва. Леват. Лезбејара. Лелемуд. Лешинар. Лизогуз. Лицемер. Лопов. Лоповчина. Лопужа. Лопурда. Лубеничар. Лудаја. Лудак. Лузер. Лупетало. Луфтигуз.

Љига. Љигавац.

Магарац. Мазга. Мајмун. Макро. Мамлаз. Мандов. Мандрил. Манипулатор. Марва. Мафијаш. Махалуша. Ментолчина. Миш. Млатикур. Мозгоклонуће. Монтеусташа. Морж. Морон. Мрзитељ. Мрсимуд. Мрцина. Муволовац. Мукица. Муљ. Муљатор. Мурта. Мутавац. Мутант. Мутивода. Мутикаша. Мућак. Муфљуз.

Наказа. Накрадњак. Накупац. Намазанац. Намћор. Наркић. Насилник. Нацош. Неваљалац. Неиздрж. Неотесанац. Непоменик. Непоштењак. Нерадник. Нераст. Несвет. Несит. Несој. Несрећник. Нечасник. Нечовек. Нилски коњ. Нитков. Ништавило. Ништак. Ништарија. Нула.

Њоњо.Њушка.

Ован. Одвратник. Одљуд. Одрон. Олош. Олупина. Онан. Опајдара. Отпад. Оцеубица.

Павијан. Пајсер. Пакосник. Паламуд. Паликућа. Пампур. Пантелија. Папак. Папкар. Паразит. Параноик. Парлог. Патолошка лажовчина. Патуљак. Пацер. Пацов. Пацовчић лажљиви. Педер.Педофил поремећени. Перфидник. Петоколонаш. Пизда. Пијун. Пилићар. Пипак. Пират. Пицко. Пишоје. Плачипичка. Плаћеник. Пљувачка. Поданик. Поган. Поганчина. Подгузна мува. Подгузник. Подлац. Подмуклица. Подрепаш. Покварењак. Покондирена тиква. Положара. Полтрон. Полусвет. Посрбица. Потрчко. Потурица. Пракљача. Прангија. Прасац. Прдоња. Преварант. Превртљивац. Препредењак. Претворник. Привезак. Прилуда. Примитивац. Притворица. Пробисвет. Проклетник. Пролив. Пропалица. Простак. Протува. Псето. Психијатрија. Психо. Психопата. Простачина. Протува. Пуноглавац. Пустахија.

Радодајка. Расиста. Распалост. Распикућа. Разбојник. Развратник. Разметљивац. Рђа. Ректум-ефендија. Репоња. Ретард. Роспија. Ругло.

Самомрзац. Сапуњара. Сатаниста. Сателит. Сатрап. Свашточина. Свиња. Свињоглави. Сељачина. Семе зла. Сендвичар. Сератор. Серендаћ. Сероња. Сецикеса. Силеџија. Синекурац. Скичало. Скот. Скотина. Скутоноша. Слепац. Слина. Смеће. Смрад. Смрдљивац. Смутљивац. Снајпер-новинар. Сноб. Сотона. Сплачина. Сплеткарош. Сподоба. Спонзораш. Спонзоруша. Спрдало. Србомрзац. Стадо. Станокрадица. Стодлака. Стока. Стока безрепа. Стрнџов. Султан. Сунђер Бог на стероидима.

Талибан. Талог. Теле. Телетабис. Тетреб. Тиранин. Топузина. Трабуњаш. Тровач. Тројанац. Трол. Тртомуд. Трулеж. Тукац. Тупан. Тупавко. Тутомудо. Тутук. Тутумрак.

Ћорак. Ћумез. Ћурка. Ћусло. Ћутук.

Убица. Ублехаш. Увлакач. Угађач. Угурсуз. Удворица. Улагивач. Улизица. Уличар. Умоболник. Ускакуша. Усташа. Утвара. Ухлеб. Уш. Ушљо. Уштва.

Фашиста. Фекалија. Фукара. Фукса. Фуњара. Фурунџија.

Хајван. Хемороид. Хибрид. Хијена. Хиња. Хипокрит. Хистерик. Хитлерјугенд. Хохштаплер. Хулиган. Хуља. Хушкач.

Циганија. Циркузант. Црв. Цркотина. Црни гавран.

Чабар.Чанколизац. Чемер. Четник(уша). Чмараш. Чмар-ефендија.Чобан(ин). Чопор.

Џабалебарош. Џепарош. Џибер. Џукац. Џукела. Џулов.

Шабан. Шалабајзер. Шанер. Шарпланинац. Шахт. Шверцер. Шибицар. Шизофреник. Шипац. Шићарџија. Шкарт. Шлихтара. Шљам. Шљампрда. Шовиниста. Шпијун. Шпицлов. Штајга. Штакор. Штангла. Штекара. Штеточина. Шугавац. Шунто. Шупак. Шуша. Шушумига.

Наставиће се… (Извор: Правда, www.pravda.rs, 9.5.2024)

петак, 3. мај 2024.

Опозицијо, ваш услов за излазак или разлог за неизлазак на изборе мора да буде (не)расписивање избора и на КиМ!

Право на правду – Има ли правде – Неправдом против правде

Пише: Цвијетин Миливојевић

Прихватио сам се мандата за састав Владе Републике Србије у коме је и Косово и Метохија – рече, приликом представљања свог експозеа пред пленумом Народне скупштине, председник Српске напредне странке и мандатар Милош Вучевић.

У то да је Косово, било, јесте и биће део Србије куне се, свих 12 година своје власти, и сам мандатор, дакле онај који је и Вучевићу и Ани Брнабић (АБ) пре тога, па и себи самоме, 2014, поверавао мандат за састављање највишег органа извршне власти, дакле, Владе која, по Уставу, утврђује и спроводи унутрашњу и спољну политику ове земље

Па, шта онда још чека Врховникова Тајница када је реч о расписивању локалних избора на КиМ, пошто је напредњачки режим већ у дванаестогодишњој уставној доцњи, односно кршењу Устава у трајању од исто толико година ? Значи ли то да, расписивањем избора за 2. јун, само у седамдесетак градова и општина „уже Србије“ без КиМ - председница српског парламента не признаје да је КиМ део Србије?

.  .  .

Могу да разумем мотиве због којих НАДА (Нови ДСС и ПОКС) неће изаћи на београдске изборе, али су то скоро исти они због којих на изборе неће ни лево-либерални-центрумашки део бивше проевропске коалиције „Србија против насиља“.

Милошу Јовановићу и Војиславу Михаиловићу примереније би било да њихова „црвена линија“ за (не)излазак на изборе буде то хоће ли председница Народне скупштине Србије, колико данас, за 2. јун расписати и изборе за локалне самоуправе на територији Аутономне покрајине КиМ.

Овај услов – а не само „испуњавање три услова на трагу препорука ОДИХР“ - приличио би, с обзиром на њихове ставове у вези са националним питањима, и Српском покрету „Двери“, Народној странци, Доста је било и још понекима са опозиционе стране, а поготово рођеном Косовцу Сави Манојловићу и његовом покрету „Крени – промени“. За Несторовићеве, и оне што су остали уз њега и оне што чине други посланички клуб, ако су доследни себи – овај услов, као „бити или не бити“, мора да се подразумева!

Са „младожењине стране“, такав услов би, ако им је имало до образа и личне части (да политичку оставимо по страни), морала да испостави, на косовском завету упостављена, Социјалистичка партија Слободана Милошевића, са својим лидером, рођеним Призренлијом Ивицом Дачићем; то би морао да буде и услов свих услова „Заветника“ чији је стварни политички отац (а и Милицин отац) један Рајко Ђурђевић; то би морали као минималан услов да затраже и Шешељеви радикали са Вучићеве листе, а о преовлађујућим напредњацима да и не зборим, макар само и због заклетве свог оснивача и првог председника Томислава Николића („Тако ми бог помогао, има да оборимо све те издајничке споразуме и вратимо се са војском и полицијом на Косово“).

Наравно, то су морале да затраже и, закључно са 30. априлом, већ проглашене листе за београдске изборе: „АВ – Београд сутра“; ГГ „За зелени Београд – Кад ако не сад – др Дејан Жујовић“, ГГ „Ћале, ово је за тебе – Петар Ђурић“; „1 од 5 милиона – Београдски фронт – Ритам града, Душан Теодосијевић градоначелник“, а посебно „Руска странка – Срби и Руси браћа заувек“...

Управо оно што су и представници Српског националног већа КиМ, „Отаџбине“ и СНФ-а (Момир Стојановић, Момчило Трајковић и Славиша Ристић), прошле недеље, захтевали од председнице Народне скупштине да, пошто је већ, другим поводом, а по наређењу Кристофера Хила, донет Закон о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи којим се омогућава расписивање избора у свим локалним самоуправама у Републици Србији, то буде искориштено да се, о истом трошку – распишу и избори у локалним самоуправама на КиМ. Уз додатак да је то Брнабићевој, по функцији, и њена „уставна обавеза којом се потврђује територијални интегритет и суверенитет и целовитост Републике Србије.

Зато, уместо празних речи попут „платићете цену због прихватања на Светог Јована имплицитног признања Косова“ и француско-немачког плана и Охридског споразума, ето шансе и Милошу Јовановићу да или коначно, на добро Србији, истера на чистац Врховника и његове виделисте (да видимо смеју ли или не смеју, од својих „америчких и немачких пријатеља“, да распишу изборе на КиМ), па онда да или изађе на све локалне изборе, под условом да буду расписани и на КиМ, или не изађе у Београду и још којекуде, као што је већ одлучио, али овај пут да за то има и најјаче, национално и државно оправдање! Макар и „Лајбницов довољни разлог“ (све има разлог зашто је тако, а не другачије, тј. ништа се не догађа, а да нема разлога зашто је то тако), што би рекао Врховник који га понавља месецима, истим ентузијазмом с којим је, ономад, на почетку своје владавине, немилосрдно цитирао Макса Вебера и његову „Протестантску етику и дух капитализма“ када их је, изненада, „открио“...

.  .  .

У колумни под насловом „Док Брнабић не распише локалне изборе на КиМ, не може бити ни избора у „ужој Србији“!“ (14.3.2024), претпостављајући како ће се и овај пут „Душан Силни“ и његови „Уроши Нејаки“ из опозиције односити према овој теми свих тема, написао сам да будућа спикерка парламента АБ има шансу да – ако напокон учини оно што су претходни спикерфони (др Н. Стефановић, мр М. Гојковић, И. Дачић и др В. Орлић), кршећи Устав, одбијали да ураде – из политичког „Фикуса“, преко ноћи, васкрсне у српску „Лилу рамонду“. 

Зато што (само да подсетим на неке од аргумената које сам побројао у тексту https://pravda.rs/2024/3/14/cvijetin-milivojevic-za-pravdu-dok-brnabic-ne-raspise-lokalne-izbore-na-kim-ne-moze-biti-ni-izbora-u-uzoj-srbiji/ ) председника српског парламента на то изричито обавезује Устав Републике Србије који каже и то да је територија Републике Србије „јединствена и недељива“. Зато што то не забрањује ни Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација (СБ УН) којом је окончана НАТО агресија на Савезну Републику Југославију (СРЈ), односно Србију. Зато што најмање две чланице Савета безбедности са правом вета, као и већина земаља чланица УН која представља три четвртине човечанства, не би имало ништа против. Зато што нешто озбиљно против тога не би смео да зуцне ни тзв. колективни Запад, пошто је већ, прошле године, као регуларне и демократске, легалне и легитимне, признао  резултате избора за градоначелнике које је на, скоро апсолутно Србима настањеном, северу Косова, расписала приштинска власт, а за које је, према извештају Би-Би-Сија, гласало само 3,5 одсто грађана и на којима је (према тврдњи нашег Врховника), од укупно уписаних 45.950, гласало тек 1.567 бирача, а од тога само 13 Срба?! Зато што никакав Бриселски споразум не може да има супремацију над Уставом Србије, јер свако супротно  тумачење значи позив (и оправдање) за државни удар!  

У том тексту подсетио сам и на члан 86 Закона о локалној самоуправи који каже да председник Скупштине Србије расписује изборе за одборнике у року од два месеца од ступања на снагу одлуке о распуштању скупштине јединице локалне самоуправе, а то се у случају српских општина на КиМ догодило не пре 60 дана него пре 12 година?! Пошто је последње локалне изборе на КиМ, по Уставу и законима Србије, за Ђурђевдан 2012. године, расписала тадашња председница српског парламента др Славица Ђукић Дејановић, „жуто-црвена“ влада је, пре свега под притиском Берлина, одустала од тих избора, али су они, супротно диктату из Београда, ипак, одржани у Звечану и Зубином Потоку, али резултате тих избора одржаних по законима Србије -  новоформирана „напредно-црвена“ влада није признала?! Влада Дачић - Вучић је, чак, у септембру 2013, силом распустила и, до тада постојеће, сазиве локалних (српских) скупштина општина на Космету (Косовска Митровица, Лепосавић, Звечан и Зубин Поток)!

Према члану 15 Закона о територијалној организацији Републике Србије, председник Народне скупштине „расписује изборе за одборнике скупштине нове општине у року од шест месеци од дана ступања на снагу закона којим је нова општина основана“, а ради подсећања, међу тим, сада већ не толико новим, косовскометохијским општинама са српском већином је и њих шест јужно од Ибра: Грачаница, Партеш, Клокот, Ранилуг, Штрпце, Ново Брдо…

Додајем сада овде и Закон о локалним изборима. Члан 1 прописује да се одборници бирају на четири године, а у члану 34 (надлежност за расписивање локалних избора) пише да „локалне изборе (у Републици Србији) расписује председник Народне скупштине“. Тачка и словима!

И зато што се Приштина, у међувремену, неиспуњавањем свог дела обавеза из Основног бриселског споразума, самодисквалификовала као кредибилан преговарач, тако да Србија има пуно право да све врати на нулту тачку, односно претходно стање, од пре априла 2013, рачунајући и институције државе Србије, за почетак, макар, у српске средине на КиМ.

.   .   .

Шта се још променило откако сам, пре месец и по, писао о овој теми?

Национални део парламентарне опозиције (НАДА) већ се одлучио за бојкот београдских и још понеких локалних избора, али разлог за то није било то што – како би се могло очекивати од „државно и национално одговорне“ опозиције -  АБ није расписала изборе и у данашњих 37 (до НАТО агресије, 29) градова и општина (или, макар, само 10 оних са српском већином) на КиМ, већ то што локални избори, само у „ужој Србији“, нису пролонгирани за рану јесен?!

На другој страни, за еврофанатични део „излазача“ из опозиције, које КиМ баш нешто и не занима, повода за, ипак, бојкот београдских и још неких избора је, из дана у дан, све више: од другог (када су избори расписани) до 28. априла, осим „АВ – Београд сутра“, потврђено је још неколико листа подржаних од стране фантомских подржавалаца за чију аутентичност „сведоче“ искључиво напредне општинске управе по градским општинама; па, рецимо, АБ је потврдила да од чишћења бирачких спискова неће бити ништа јер су, рече ли тако, „за то потребне недеље, ако не и месеци“ и томе слично...

Та чињеница, да се, поводом локалних избора на КиМ, барем до првомајских благдана АБ није мешала у свој посао, на несрећу, не смета ни свим оним саставним, самозваним патриотским, елементима коалиције „АВ – Београд сутра“ (рачунајући и костур ове коалиције звани СНС) који се даноноћно куну да им је КиМ „срце и душа“ и највиши државни и национални интерес!

Променило се и то да је, у међувремену, одржан референдум за опозив четири нелегитимна албанска градоначелника у српским општинама на северу КиМ, референдум који су Срби листом бојкотовали, тако да од „Заједнице српских општина“ неће бити ништа, просто зато што, рецимо, на северу КиМ, више и нема српских општина...

.  .  .

А десило се и још једно болно подсећање као паралела ономе што се дешава у вези са КиМ. Данас се обележава тужна 29-годишњица „Бљеска“, када је Западна Славонија потпуно етнички очишћена од Срба староседелаца. Иако је, само неколико месеци пре тога, Загребу и Книну (Београду) понуђен план „З – 4“...

Протеривање Срба из Западне Славоније (тада у саставу бивше Републике Српске Крајине) означило је и завршетак етничког чишћења Срба из Славоније који је већим делом остварен током 1991. године, када је са територије Грубишног поља, Пакраца, Дарувара, Липика отерано између 52.000 и 70.000 и са обронака Папука и из Пожешке котлине око 6.000 Срба. Дакле, припадника српског народа који је, по Уставу Социјалистичке Републике Хрватске, био не национална мањина него – конститутиван народ : „СР Хрватска је национална држава хрватског народа, држава српског народа у Хрватској и држава народности које у њој живе.“(!)

Да подсетимо да је тога 1. маја 1995, уместо да извештава грађане о паду овог дела некадашње РСК (формално, заштићена зона УН сектор "Запад"), Радио-телевизија Србије под командом Милорада Вучелића емитовала репризу представе неког московског циркуса, ваљда из Баљшој театра. Трупе УН (УНПРОФОР) које су се налазиле на простору Западне Славоније у тренутку операције, чији је задатак била заштита становништва, на почетку напада повукле су се у своје базе.

Током акције "Бљесак" убијене су 283 особе српске националности, а протерано између 15 и 18 хиљада, 1.450 Срба је ухапшено и одведено  у хрватске логоре, а судске пресуде пресуде које су донете против њих, добрим делом, биле су засноване на неоснованим конструкцијама.

Пазите и на ове поуке из тог периода? Неколико месеци пре „Бљеска“, у игру је убачен план међународни „З – 4“... А зашто је тадашња власт у Србији „натурила“ званичном Книну (Мартићу, Микелићу, Бабићу) да не прихвати тај план?

Слободан Милошевић је, наводно, имао „дојаву“ од својих „међународних партнера“ да  би се овај документ могао искористити и за будуће насилно решавање кризе на КиМ. Можда је и био делимично у праву, али баш у то време (1994-95) је део политичке и јавне елите косовских Албанаца (о томе су колеги Бахри Цанију и мени говорили у књизи „Космет или Косова“) био задовољан чак и тиме да Косово добије онолико државности и аутономије у оквиру СРЈ и Србије колико се очекивало да ће РСК добити у оквиру независне Хрватске.

Чак и одлуке самопроглашених косовских органа у лето 1990, о чему сам из Приштине као млад новинар извештавао за тадашњу „Борбу“ - након што су, у јуну те године, албански делегати формално напустили Скупштину Социјалистичке аутономне покрајине Косово – ишле су, најпре, у правцу заговарања „републике Косова“, али у оквиру Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (СФРЈ).

То пише и у „Уставној декларацији“ („Декларацији о независности“) коју је тзв. Скупштина Косова (уз потпис 115 албанских делегата дотадашње Скупштине САП Косово) усвојила 2. јула 1990. у Приштини: „Уставна декларација за Косово као независну и равноправну јединицу у саставу југословенске федерације / конфедерације као равноправне јединице са осталим чланицама. Овом Декларацијом изражава се и проглашава изворно уставно опредељење косовског становништва и ове Скупштине, као акт о политичком саомопредељењу у оквиру Југославије.“

Слично опредељење стоји и у тзв. Качаничкој резолуцији „сва три већа  Скупштине САП Косово“: „Решавање нерешеног статуса албанског народа и нерешеног будућег статуса Косова у југословенској заједници видимо једино конституисањем своје суверене државе заједно са деловима других народа и националних мањина – Републику Косово као равноправну чланицу југословенске заједнице... Од федеративних јединица Југославије очекујемо да признају сувереност Републике Косово као равноправне јединице југословенске заједнице.“

Тог истог дана, 7. сепембра 1990, када и „Качаничка резолуција“, у Качанику је иста, крња Скупштина САП Косова, уз учешће само албанских делегата, изгласала и „Устав Републике Косово“, у коме се, у члану 2, такође, каже да је „Република Косово чланица југословенске заједнице“, уз напомену да ће се „одредбе овог, као и других чланова, кориговати зависно од опредељења свих њених чланица и будуће организације Југославије“.

.  .  .

Било како било, (америчко-руско-европски) план „З – 4“ који је за територију РСК као својеврсне „државе у држави Хрватској“ остављао оне општине некадашње Војне Крајине у којима су Срби чинили предратну већину, завршио је као мртворођенче.

После „Олује“, с почетка августа, а онда и тзв. Ердутског споразума с краја 1995. године, Срби у Хрватској сведени су на статистичку грешку, а од њихове аутономије није остало ни „А“.

Почетком имплементације Охридског споразума из марта прошле године (личне карте, регистарске ознаке итд) којим је озваничено оно што, као некакав немачко-француско-амерички план за Косово, од стране нашег Врха Врхова, наводно, није ни прихваћено – Срби на КиМ постају полако за официјелни Београд  данас, оно што су крајишки Срби били Милошевићу те 1995. године. Дакле, пасторчад, нежељена деца, сирак тужни без игде икога.

Чини се да је расписивање локалних избора од стране Београда, макар у 10 српских општина које су требало да чине несуђену „Заједницу српских општина“, последња шанса. Било би најбоље да то коначно укапира и ова квазипатриотска власт, у шта је, овог момента, тешко поверовати. Међутим, за опозицију – барем онај њен национални део и национал-демократски центар – условљавање изласка на градске и општинске изборе у „ужој Србији“ расписивањем избора и на КиМ, морала би да буде и обавеза и покушај спасавање образа. (Извор: Правда, www.pravda.rs, 2.5.2024)

четвртак, 2. мај 2024.

Cvijetin Milivojević: Savet bezbednosti se nije odrekao mandata da odlučuje o Kosovu (video)

Milivojević smatra da se opozicija podelila oko nebitnih tema.

Savo Manojlović će uzeti veći deo glasova razočarnih birača podeljene opozicije. Njegov izlazak na izbore verovatno će pokvariti šanse Mi - snaga naroda za dvocifreni rezultat.

Milivojević kaže da je opozicija trebalo da zadrži opciju bojkota i jedinstvena izađe na izbore. Zahtevi opozicije koja izlazi na izbore neće biti u potpunosti ispunjeni dok su neki već ispunjeni.

Sprovođenje aktivnog bojkota biće nemoguće u uslovima kada je deo opozicije odlučio da po svaku cenu ide na izbore. Teme na kojima opozicija treba da insistira su lokalne i odnose se na lažna obećanja vlasti i pogrešne i koruptivne investicije.

Milivojević govori i o katastrofi i rasulu naše spoljne politike za koju odgovornost snosi Vučić. Javnost od njega očekuje da prizna greške i povuče se iz svih po zemlju štetnih dogovora.

To je moguće samo ukoliko se Vučić nađe pod pritiskom opozicije i stranog faktora da se izjasni o tome sa čime se usmeno saglasio, gde je stavio rezerve i da li je nešto potpisao, poručuje Cvijetin Milivojević politikolog i politički analitičar. (www.glas-javnosti.rs, voditelj Rade Ivković, 2.5.2024)

https://www.glas-javnosti.rs/tv-glas/glasno/cvijetin-milivojevic-savet-bezbednosti-se-nije-odrekao-mandata-da-odlucuje-o-kosovu-video

https://www.youtube.com/watch?v=Q_oPgi899F8&pp=ygUiZ2xhcyBqYXZub3N0aSBjdmlqZXRpbiBtaWxpdm9qZXZpYw%3D%3D

понедељак, 29. април 2024.

Cvijetin Milivojević: Do 18. maja dža ili bu za lokalne izbore!

Gost emisije „Bez pardona“ je politikolog Cvijetin Milivojević. On u emisiji odgovara na pitanja zašto ga nema u režimskim, ali i nekim opozicionim medijima i da li je ikada imao želju da uđe u politiku, govori o novinarstvu i medijima te o uplivu politike u svet medija. Milivojević govori i o predstojećim izborima, o tome da li ima više razloga za izlazak na izbore ili bojkot, na koje teme opozicija treba da se fokusira, da li su se izborni uslovi promenjeni i u kom smeru. On govori o rezoluciji o Srebrenici, problemima koji postoje u BiH i drugim aktuelnim temama. (www.ktv.rs, KTV Zrenjanin, Bez Cenzure - Zvanični kanal, emisija “Bez pardona”, voditelj Danilo Vidaković, 29.4.2024)

https://www.youtube.com/watch?v=fiekZfpb2rc&pp=ygUPYmV6IHBhcmRvbmEga3R2

субота, 27. април 2024.

За сада без доброг наслова

Право на правду – Има ли правде – Неправдом против правде

Карикатура: Душан Гађански ("Демократија", 1997)

Пише: Цвијетин Миливојевић

Да ли симпатизери опозиције у престоници, из избора у изборе, почев од оних 2022, преко оних из прошлог децембра, до ових који ускоро следе, све више постају талац те исте опозиције – било оне што „бира борбу“ изласком на изборе у јуну или оне што „бира бојкот“ да би одгодила изборе за јесен -  која их, константно, слуђује и доводи у заблуду? И силом гура у оно стање (гаслајтинг према Робин Стерн) у коме манипулатор (опозиција) од грађана, потенцијално својих гласача, ствара изманипулисане жртве које почињу да сумњају у властите мисли и осећања и преузимају навијачке слике стварности које им сервирају ти партијски манипулатори...?

Има ли уопште излаза из овог процеса гаслајтовања (термин настао по комаду „Плинска светлост“ Патрика Хамилтона“) у коме код опозиционог симпатизера долази до нервозе, губитка самопоуздања и вере у прави избор, па чак и изборне и постизборне депресије?

Ови што се „боре“ - „Бирам Београд!“; „И ја сам Београд!“ -  пристали су само на обећања. И то начелна. То им је, наиме, било довољно да најаве излазак на изборе, у неравноправну утакмицу против „Београда сутра“.

Демократска странка (ДС) неће, па хоће „јер је то одлука већине у Србији против насиља (СПН)“, па неће ако, па хоће, али под условом...

Ту су и традиционални „излазачи“ на све Врховникове изборе. Јер, „нема тих изборних услова под којима тај и тај не би изашао на изборе“ -  то би могла да им буде парола, као некада, али обрнута, код либерала Николе Милошевића и Косте Чавошког што је била...

Следећи залуђеници су „бојкоташи из принципа“, они што ће да бојкотују београдске, а појма немају хоће ли и остале у стотинак и више градова, општина и градских општина.

Онда се, као дух из боце, појављује Саво Манојловић (који се неколико година нећкао на позиве да се и формално укључи у политику), најављујући самостални излазак на изборе у Београду. Образложење: жели да „разбије апатију“, бојкот је ионако постао бесмислен оног момента када је већи део опозиције одлучио да изађе на локалне изборе 2. јуна, а „поготово је је бесмислен, ако излазите на остале локалне изборе, а београдске бојкотујете“. Због чега бојкот опозиција, пак, сумња да је Манојловић „тајни адут“ или „џокер“ оног дела бивше СПН који „бира да се бори“, али нема правог кандидата за градоначелника.

„Несторовићеви“, они који су остали уз њега, сигурно излазе на београдске изборе, али овај пут су дигли летвицу више: и даље нису спремни да подрже ни садашњу власт ни садашњу опозицију у Београду, али су, у случају доброг резултата, спремни да разговарају са онима који би желели да подрже мањинску власт „Снаге народа“!

Правни саветник покојне коалиције СПН Танасије Маринковић, опет, сматра да су странке које су ушле у изборни процес одустале од борбе за изборне услове, те да ће они који излазе на „неуставне и незаконите“ изборе учешћем „покушати да допринесу легитимитету самих избора, али и легитимизацији крађе која се десила на прошлим изборима“.

А најопаснија по здрав мозак опозиционог гласача је чињеница да, као што је, после априлских избора у Београду, 2022, тадашња опозиција, једном посетом Врховниковом канабету, изиграла поверење и издала изборну вољу својих бирача (70 хиљада гласова тада је опозиција имала више од Врховникове коалиције), тако се, на крају, није снашла или није хтела да се снађе ни након прошлогодишњих избора када је освојила 100.000 гласова више од власти!

А питање је да ли ти бирачи имају још стрпљења и мотива да излазе, а некмоли гласају за вишеструке повратнике губитнике.

.  .  .

А у предвечерје најпознатије бојктот кампање у Србији, у касно лето 1997, ствари су се одвијале овако:

ДС је, те 1997, слично опозицији данас, ондашњим властима, испоставио три захтева: „Цела Србија, једна изборна јединица. Равноправна заступљеност у медијима. Ефикасна контрола избора.“

Све су то пратили плакати објашњења: „Пет пута до сада имали смо непоштене изборе. Требају ли нам и шести? После сваких избора народу је горе! После сваких избора мањина постаје богатија, већина сиромашнија. После сваких избора даље смо од решења... 1990: „Са нама нема неизвесности“, 1992: „Тако треба“, 1993: „Србија се сагињати неће“, 1996: „Идемо даље“... а шта смо добијали у реалности после тих избора? Буди храбар, реци ДОСТА!“

Ударни слоган ДС-а за антиизборну кампању 1997. био је: „Ија! Ија! И ја идем на ове изборе јер верујем да неће бити крађе!“ А на слици – Магаренце Њако или Кадишон. Други слоган: „ 'Ајмо, 'ајде, сви у бојкот!“

Генсек СПС-а Горица Гајевић закључила је да „у основи бојкота лежи страх од речи и воље грађана!“ Премијер Мирко Марјановић је у Александровцу саопштио да „индустријска производња у Србији бележи највећу стопу раста у Европи.“

Зоран Ђинђић је поручио из Суботице: „Нећемо изборе као у Африци нити мафију као у Латинској Америци!“. Док су  на митингу у Фекетићу, где је Милошевић отварао деоницу аутопута, његове присталице певале „Кличе соко са Газиместана, Обилићу чувај Слободана“ .

Међу јавним личностима које су оптирале за бојкот био је и историчар Предраг Марковић, актуелни потпредседник СПС: „Ја сам за бојкот. Нема смисла играти утакмицу где су судије и делегати припадници противничког тима. Изборни систем је тако направљен да преко 120 мандата мора да припадне комунистима и разним њиховим мутантима.“

ДСС излази са плакатом: „Избори? Не, хвала.“; „Бојкот. Мој избор.“ Слика „јадац вулгарис“ на тањиру, уз опис: „Део пилећег скелета. У Срба симбол за превару. Изрека: Знам за јадац“ – „Упутство за бојкот избора: Излазак на бирачко место није бојкот избора. Бојкот није цепање, прецртавање, дописивање, ни предавање празног бирачког листића. Бојкот избора је само НЕИЗЛАЗАК на бирачко место. Њихови избори нису Ваши избори. Сачувајте свој глас, биће Вам потребан.“

Чак је и Александар Вучић, генсек СРС, изјавио за „Демократију“ да је „у случају погоршања медијских услова“ и он лично - за бојкот!

Специјални изасланик САД Ричард Холбрук је, исто као Кристофер Хил данас, био резолутан: „Глупо је бојкотовати изборе!“ Пожалио се да је из опозиције „безрезервну подршку за тај став добио једино од Вука Драшковића“. Ђинђић је упитао Холбрука да ли би и он прихватио овакве изборне услове у својој земљи.

Пошто је претходно лидера Српског покрета обнове (СПО) примио у аудијенцију директор „највеће медијске куће на Балкану“  Хаџи Драган Антић (Струја), СПО је кренуо са кампањом „Сви за Србију - Србијо, изађи!“ А „Политика“ уредно бележи речи Вука Драшковића: „Они што бојкотују изборе су кукавице! Овогодишњи изборни услови су десетоструко бољи од лањских!“

Престоница је била ишарана графитима: „Џаба вам избори“.

Читаоци „Демократије“ предлагали су да грађани, уместо на биралишта, 21. септембра (Мала Госпојина) оду на Шабачки вашар или на излет или на неки страначки скуп или да, просто, остану код куће. А ДС је у финишу антиизборне кампање промовисала поруку „Не приступити бирачком месту“, предлажући да се, „уместо на лажне изборе“, прошета или оде у Саборну цркву, „изађе иза куће ако нас потера“,  прочита бајка о Црвенкапи и вуку или тај дан преспава и сања о нормалном животу и пристојним и поштеним људима.

.   .   .

Како је дошло до подела у опозицији уочи председничких и парламентарних избора 1997. и зашто је део опозиције покренуо бојкот кампању, а други део ушао у „ђавољи пакт“ са странкама Слободана Милошевића и Мирјане Марковић?

После тромесечних демонстрација 1996/1997. године, због покушаја Милошевићеве власти да покраде победу опозиције на локалним изборима, коалиција „Заједно“ (чинили су је СПО, ДС и Грађански савез Србије) је преузела власт у великом броју градова и општина у Србији, укључујући и Београд и остале највеће градове, па се с правом очекивало да ће тај тријумф да додатно зацементира успехом и на парламентарним и председничким изборима крајем лета 1997.

Ђинђић је постао први човек Београда, а Милошевић, у међувремену, председник СР Југославије, па је остало упражњено место шефа државе Србије. Драшковић је тражио експресну подршку од коалиционих партнера за кандидатуру за председника Србије коју није добио, па су његови партијски послушници, уз помоћ СПС-а, кренули у рушење градоначелника Ђинђића.

Драшковићево све чешће појављивање на државној телевизији, Ђинђић је коментарисао примењеном „словенском антитезом“: „Када би у Бастиљи од једне ћелије направили апартман и дозволили некоме да га користи, да ли би постао хотел са три звездице? Низом појединачних привилегија се ништа не добија. Случајно је један човек сада корисник тих привилегија, могло је да их буде и више. Нисам приметио да та привилегија коју користи Драшковић, важи и за неког другог. Нисам приметио ни да се тиме променио начин извештавања државних медија о другим важним стварима.“

Он је обећао да ће антиизборна кампања ићи у два правца – подстицање људи да не изађу на изборе и коришћење механизама грађанске непослушности у циљу онемогућавања избора – али да његова странка неће водити кампању против странака које учествују на изборима, већ ће само „обашњавати народу да одржавањем таквих избора Србија само губи.“

На крају, 40 дана пре избора, да на њих изађе, из тзв. демократске опозиције, одлучио је само СПО, а за бојкот су изабрали ДС, ДСС и ГСС.

Портпарол СПС Ивица Дачић био је уверен да ће “грађани бојкотовати њихов бојкот“.

Драшковић се није скидао са државних ТВ екрана, наглас је хвалио изборне услове који су „бољи неко икад у протеклих седам година“ и тврдио да се „обећања председника Слободана Милошевића о фер и коректним изборима и изборним условима испуњавају“.

Због тога га је заменик председника СРС Томислав Николић осумњичио да је склопио договор са СПС-ом: „Драшковић је господар државне телевизије. Ако је државна телевизија била ТВ Бастиља док ју је Драшковић нападао, онда је то и сада - само што је сада Драшковић у њој.“

Републичка изборна комисија (РИК) саопштила је да је антиизборна кампања противна Уставу и изборном закону.

Покренута је и грађанска кампања „Осветлите Србију“ угледних јавних личности у прилог бојкоту избора. Глумац Љуба Тадић старији објаснио је да ће грађани, паљењем бакљи, свећа и упаљача, „покушати да осветле Србији пут за излазак из мрака у којем се налази“.

Весна Пешић је очекивала да ће се „грађани који су зимус учествовали у протесту определити за бојкот избора, док ће ванстраначке личности које су такође учествовале у тромесечним демонстрацијама дати бојкоту јавну димензију“.

У Београду је започео генерални штрајк радника Градског саобраћајног и Градске чистоће, у организацији парадржавних синдиката, а уз подршку СПС, ЈУЛ и СПО, са циљем обарања градоначелника Ђинђића.

За оне у опозицији данас који иду на изборе „грлом у јагоде“, уз образложење да странка ван парламената финансијски не може да (пре)живи, као наук, још један Ђинђићев одговор из тог периода: „Кад ме питају шта ће бити са странком ако четири године не буде избора и ако све буде као до сада, ја одговарам питањем: Човече, шта ће бити са тобом, шта ће бити са твојом децом? Пусти странке, баш ме брига шта ће бити са ДС. Хоће ли ова земља за четири године постојати. То вам је као онај виц када питају дрвосечу што се мучи са тупом секиром, што је не наоштри, а он одговори - немам времена, чека ме још пола шуме. Крајње је време да станемо и наоштримо тестере.“

Коштуница је тада коштуничински закључио да ће се „успех бојкота показати можда мало спорије него успех странака које излазе на изборе“.

Говорећи о атмосфери у којој се организују избори, Ђинђић је упозорио на то да “у ефекту стада постоји елемент стампеда” и да,„кад се страх сувише акумулира онда и експлодира, а онда имате анархију“.

.  .   .

Епилог:

На парламентарним изборима коалиција СПС-ЈУЛ-НД освојила је 110 мандата, СРС 82 мандата, СПО 45, коалиција „Војводина“ 4, Демократска алтернатива 1, Савез војвођанских Мађара4, коалиција „Листа за Санџак“ 3, а Демократска коалиција „Прешево-Бујановац“ 1 мандат. То значи да је тадашња опозиција, математички, без проблема, могла да формира владу без коалиције СПС-ЈУЛ-НД, али се то, очекивано, није догодило, јер су кумови Драшковић и Шешељ гајили већи анимозитет један према другом, него што су обојица заједно имали замерки на рачун владавине Слободана Милошевића.

На поновљеном гласању за избор председника 5. октобра, Шешељ је добио 1.733.859 гласова, а Лилић 1.691.354. Међутим, РИК  је „утврдио“ је да је на биралишта изашло мање од половине од укупног броја уписаних бирача и да ниједан кандидат није добио потребну већину гласова. Шешељ се није пуно бунио. Исто као што то неће учинити ни после поновљених избора (7. и 21. децембра), за које су „црвени“ уместо Лилића, Шешељу истурили Милана Милутиновића и који је, наводно, према извештају РИК-а, победио лидера СРС. За ћутање о овом изборном инжењерингу,  радикали су, у марту 1998, награђени уласком у владу, заједно са СПС-ом и ЈУЛ-ом..

А Ђинђић је закључио да „први пут од 1990, можемо да кажемо да су се сва кукавичја јаја нашла у једној корпи“.

.  .  .

Неке моје колумне на тему бојкота објављене у листу „Демократија“, 1997. године, потом сакупљене у књизи „На прву лопту – политичко комуницирање у Србији од 1990 – 2007“:

 Шест пута виђено (Демократија, 31.7.1997)

Прво, под фирмом борбе за равноправне изборне услове, постављају максималистичке захтеве, а на крају, чак ни компромис не освоје, већ пристану и на понижење.

Онда прете ли прете бојкотом...

Идеја о уједињењу толико их посвађа да, уместо коалиционих партнера, у предизборној кампањи, постану љути непријатељи.

И, епилог: увек се неђе неки електрични зец који први повуче ногу, па се после изборног пораза међусобно оптужују ко је издао «заједничку ствар».

1990. 1992 (два пута). 1993. 1996. 1997. Има ли томе краја? Одговор зна Слободан Милошевић, врховни командант већине опозиционих лидера.

Недићи, квислинзи или визионари (Демократија, 6-7.9.1997)

Дан после Мале Госпојине, кад велики режисер поново врати Србију у пређашње, перманентно ванредно стање, а господа најмилији председникови опозиционари ишчиле са Милановићевог ТВ екрана, бојим се да ћу, опет, бити пристрасан.

Можда сам политички наивац, али, изгледа, да ја дуже памтим затворске дане шефа СПО и шефа СРС него ли они сами. Што су избори ближи, то су изјаве љубави бивших робијаша према бившем шефу апсане – љубавније. С тим што се овај други, радикалнији и мргоднији, дакле, онај који је подржавао крађу на локалним изборима – више мршти, тј. делимично опонаша опозиционара.

Епилог: нисам сигуран да подржавам и ове друге, који чак и у бојкоту не могу да се уједине, али ми се, могуће и погрешно, чини да је председник свих странака Србије, бар за сада, у име власти докинуо опозицију.

Према томе, није крив велики режисер. Волео бих да сам ја кривац.

Градилиште или чистилиште (Демократија, 15.9.1997)

Србија је данас велико градилиште – како то рече први градитељ јуче у Фекетићу, а прекјуче Мирко Марјановић поручи из Јабучког Рита, Драган (муж Едит) Томић из Бујановца, Светолик Костадиновић из нишког диспанзера, Живко Шокловачки из неког гасовода, Дојчило Радојевић из Мрчајеваца...

Србија у покрету, Србија у реформама, Корак у 21. век, неки су од наслова српског путовања у благостање.

У поднаслову, додуше, пише: пола Србије (нешто мало више или нешто мало мање, свеједно) неће изаћи на изборе, Американци одричу легитимитет и легалитет госпојинског гласања и тако даље.

Но, кога то још занима, ако је свакодневни садржај дескрипције српске стварности тако светао: криминал цвета, снајперисти имају пуне руке посла, студентске лидере приводе на информативне полицијске третмане, активисте опозиције туку или им прете, марка опет скаче. Република Српска подрива се директно из Београда, Косово и даље табу тема, а Европа и свет све даље... Све гарнирано пинк музиком из Кошаве или Мадоне.

Пост скриптум: Свака сличност са Латинском Америком је случајна.

Заплет расплета (Демократија, 23.12.1997)

Страх од фашизације Србије био је јачи од жеље за успостављањем смењиве власти. Између две имагинације је мазохистичка Србија, не хотећи да рескира, изабрала да опстане под већ провереним јахачима апокалипсе.

Левици – само дивљење! Два пута, у само годину дана, уз обилату помоћ тзв. народне (конструктивне) опозиције, Слободан Милошевић, у последњем тренутку, добија изгубљени меч.

То што су Вуку Драшковићу, Зорану Ђинђићу, Војиславу Коштуници или Весни Пешић под‌једнако далеко и црвени и црни, ни по муке да сви они скупа нису својим чињењем или нечињењем помогли режиму да – за ко зна докле – цементира свој статус.

Јер, никада рејтинг овог режима у последњих десет година није лошије стајао, и никада лакше овај режим није конституисао нову власт: председник Скупштине, председник Републике, само наивни могу да поверују да и Влада неће бити такорећи скроз лева...

Да ли је прекјуче било крађе или није, потпуно је неважно, јер, као што Шешељ прошле године није подржао оне који су протествовали против лопова, тако је мало вероватно да ће они ономад покрадени, данас стати у Шешељеву одбрану.

У Србији ће се, дакле, још дуго војевати битка за првог до Њега. Трон није споран. То је у српској политици, ма шта о томе политички чистунци мислили, једино схватио мој познаник Жарко Јокановић који је од Слобо, Садаме еволуирао у Слобо, мајсторе.

Друга могућност је милитаристичка платформа Војислава Коштунице: може опозициони фронт, али под условом да сви потпишу да никада ни под којим условима неће сарађивати са социјалистима.

Трећа опција, игнорисање Милошевићеве снаге и чекање демократских изборних услова који ће пасти с неба, непоштена је према оном делу бирачког тела које истински жели промене, а нема времена да чека.

.   .   .

Ђинђић је, те 1997, признавао да неизлазак на изборе није идеално решење: „Неизлазак на изборе је тешка одлука, излазак такође. Штете има и у једном и у другом случају. Наше је да проценимо шта је мања грешка. Из избора који следе ништа неће произаћи за народ и то ме утврђује у уверењу да је донета правилна одлука. Ми смо одлуком да не изађемо на изборе показали да постоји принципијелност.“ (Извор: Правда, www.pravda.rs, 25.4.2024)

четвртак, 25. април 2024.

Zašto može Niš, a ne može Beograd: Kako je podela zbog bojkota u opoziciji postala težak balast na lokalnim izborima

Lokalni odbori članica koalicije Srbija protiv nasilja, stranaka koje su se razišle po pitanju izlaska na beogradske izbore, postigli su dogovor da će učestvovati u izbornoj trci za Novi Sad i Valjevo, zajedno sa koalicijom NADA, koja bojkotuje glasanje u prestonici. Kao jedan od ključnih razloga za zajednički izlazak u Novom Sadu, navode to što je zbirni rezultat koji su pomenute dve koalicije ostvarile na izborima u decembru, bio bolji od procenata koje je osvojio SNS. U Valjevu se opozicija koja je ostala ujedinjena uzda u to što je na parlamentarnim izborima odnela pobedu na biračkim mestima u gradskoj sredini, dok su lošije prošli u okolnim selima.

Ovakav rasplet situacije, međutim, još jednom je u javnosti otvorio polemiku koja u najkraćem glasi - zašto u Novom Sadu ili Valjevu da, a u Beogradu ne?

Ako su brojke ono na osnovu čega se odluka donosi, ukoliko se pogledaju rezultati minulih izbora u Beogradu, Srbija protiv nasilja i NADA u zbiru su osvojile 50 mandata. To bi u odnosu na naprednjake i socijaliste koji su zajedno imali 54 odborničkih mesta i dalje bio „aktivan razultat“ za ponovljene izbore, govoreći sportskim rečnikom.

Takođe, izborni uslovi su ključni razlog, ali teško je tvrditi da će izborni uslovi u Novom Sadu i Valjevu biti bolji od onih u glavnom gradu. Stoga mnogi postavljaju pitanje zbog čega SSP kao najjača stranka koalicije Srbija protiv nasilja, toliko čvrsto brani odluku o bojkotu u Beogradu.

Ono što se, međutim, ne dovodi u pitanje je da će podela opozicije po pitanju Beograda uticati na izlaznost u manjim mestima. I tu je problem vidljiv u svom najogoljenijem obliku. Jasno je da je vremena za kampanju sve manje, a stranke koje bojkotuju izbore u glavnom gradu prebacile su loptu u dvorište svojih lokalnih odbora. To znači da će njihove ispostave na lokalu iz dana u dan donositi odluke o učešću u izbornoj trci, iako je velika dilema na koji način lokalni odbori zaista odlučuju da li će izaći na izbore u svojim sredinama, imajući u vidu da bi beogradske centrale, koje su im deklarativno dale izbor, na tu odluku mogle da gledaju kao na podrivanje simboličkog značaja odluke o bojkotu.

Odluke i posledice

Ipak, odluke sve već nižu. Osim Novog Sada i Valjeva, pomeranja je bilo i u drugim gradovima, u različitim oblicima. U Nišu, na primer, gradski odbor Stranke slobode i pravde bojkotovaće izbore, dok je Novi DSS odlučio da zajedno sa udruženjem „Niš moj grad“ učestvuje u trci. Sada je izvesno da u Novom Sadu izlazi i Pokret Kreni-promeni, koji je juče potvrdio, za sada samostalno, učešće na beogradskim izborima i Savu Manojlovića kao kandidata za gradonačelnika.

I dok se priča o izlasku i neizlasku na izbore u Beogradu zahuktava, sagovornici NIN-a smatraju da su loklani izbori u izvesnoj meri žrtva širih okolnosti i upozoravaju na posledice. Politikolog Boban Stojanović ranije je ocenio u izjavi za NIN da nije smelo da se dođe u ovu situaciju, da se opozicija raziđe po ovom, jako važnom pitanju izaska na izbore.

Kako je rekao, cepanjem po ovom pitanju, ključna stvar je da se sada dovodi u pitanje uspeh na junskim  izborima tamo gde je SPN sama, ili gde su SPN i DSS zajednički do nogu  potukli listu koja je nosila ime Aleksandar Vučić. Na kocki je nekoliko beogradskih opština, mada i neki gradovi.

"Potencijalno ćemo doći u situaciju da će SPN i NADA  propustiti da ponove ono što su uradile u decembru, uz sve neravnopravne  uslove i izbornu krađu, a to je da preuzmu nekoliko gradskih opština u Beogradu i da ozbiljno ugroze, do nivoa da odlučuje jedan mandat, šanse za uspeh u gradovima poput Niša. Meni je nakon decembarskih izbora delovalo da ne postoji opcija u kojoj SNS može da zadrži Stari grad, Vračar, Savski venac,  i da će jako teško zadržati Novi Beograd i Zvezdaru. A potencijalno možemo da imamo i jako neizvesne izbore, na  primer, na opštini Voždovac, kao i u Novom Sadu i Nišu", rekao je Stojanović.

Nije problem samo u Beogradu

Politikolog Nikola Parun ocenjuje da je jako čudno to što je deo opozicije koji se odlučio za bojkot u Beogradu prepustio svojim odborima da odlučuju da li će učestvovati na lokalnim ozborima.

„Nije problem samo u Beogradu, on postoji na svim nivoima. Čak bih rekao u manjim mestima mnogo više, jer je teže sprečiti manipulacije ili obuzdati zloupotrebu“, podseća Parun.

Po njegovim rečima, prepuštenje odluke lokalnim odborima može da se objasni samo na dva načina: prvi je da su ti odbori otkazali poslušnost centrali, mada ne deluje da je tako, a drugi da centrale imaju duple aršine za Beograd i za lokal.

 „Treba prvo pitati Miloša Jovanovića, a onda i one okupljene oko Dragana Đilasa“, poručuje Parun.

On kaže da je normalno to što se u javnosti mnogo više govori o glasanju u Beogradu, jer u glavnom gradu živi dva miliona ljudi, on privređuju više od trećine BDP-a, tu je najveća moć, zbog čega su to najvažniji izbori koji nam predstoje.

Usled toga, nastavlja on, druga mesta ne mogu da imaju istu pažnju, pa čak i najveći gradovi, poput Novog Sada ili Niša.

Diskvalifikujući odnos

Sa druge strane, politikolog Cvijetin Milivojević smatra da stranke opozicije koje su se opredelile za bojkot u Beogradu, kao i one koje će izaći na izbore, skoro da ne pominju lokalne, kao da oni nisu toliko važni.

„To je stvarno jedan diskvalifikujući odnos prema građanima koji žive izvan Beograda - umesto da lokal, provincija, sve ono što je van Beograda kao metropole, bude u epicentru lokalnih izbora. Oni upravo zato i postoje. Čini mi se da je opozicija u velikom kašnjenju. Oni su do sada morali već da imaju programe i započete kampanje za lokalne izbore“, ističe Milivojević.

On ne vidi nijedan praktičan predlog kako ubediti provinciju da Beograd nije nešto što je najvažnije strankama vlasti i opozicije u ovom trenutku, ukoliko ne postoji nikakav konkretan plan iz koga se mogu izvući predlozi za lokalne zajednice.

 „Pre izbora u decembru, potpuno se razmahao SNS-ov plan „skok u budućnost“, koji obuhvata Ekspo i sve oko njega. Mislim da je to divno nameštena šansa za opoziciju da istera vlast na čistac. Svaka vlast se hvali time kako će ona doprineti decentralizaciji Srbije, a ništa ne čine oko toga. Opozicija je mogla vrlo lako da poentira“, smatra Milivojević.

On objašnjava da bi opozicija sa takvom temom mogla ozbiljno da uzdrma vlast u svim delovima Srbije, te da pokaže kako praktično zamišlja decentralizaciju. Milivojević podseća da država kao takva treba da „dođe na noge“ građanima, a ne da svaki pojedinac, zbog zdravstvenog ili administrativnog problema, trči u Beograd i putuje po deset sati.

Napominje i da i dalje nije siguran da će svi koji su rekli da će izaći na izbore zaista to i učiniti, kao i da će svi koji su se odlučili za bojkot istrajati u tome.

„Mislim da je i tu opozicija pogrešila. Trebalo je priču sa bojkotom držati do krajnjeg roka“, kaže Milivojević i zaključuje da je na taj način opozicija mogla da dobije još neki ustupak vlasti. (www.nin.co.rs, portal, Miloš Miljković, 25.4.2024)

Од штрајкбрехера до џокера опозиције: Каква политичка судбина чека Сава Манојловића?

Откад се Саво Манојловић бави активизмом у Србији одржано је више парламентарних и локалних избора, али ни за једне није одлучио да се укључи у политику. Зашто се на то одлучио баш сад и каква би политичка судбина могла да га чека?

У тренутку када лидерске позиције у прозападној опозицији остају упражњене због повлачења лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа и лидера Новог ДСС-а Милоша Јовановића, у празан простор улази Саво Манојловић, заштитно лице Иницијативе "Крени-промени" која се до сада бавила еколошким активизмом.

Како ће се завршити Манојловићев излет у политику и да ли има шансе да постане нови вођа опозиције у недостатку оних искуснијих од њега?

Манојловићев изборни резултат зависи од тога ко ће све изаћи на изборе и зато је прерано је за закључке како ће проћи, каже политиколог Цвијетин Миливојевић.

"Манојловић може бити пријатно изненађење, али у некој констелацији снага може да буде потрошен за дуже време као човек који је имао озбиљне политичке шансе", каже Миливојевић за РТ Балкан.

Да је тешко рећи какав изборни резултат чека Манојловића сагласан је и Владимир Пејић, директор агенције за истраживање јавног мњења "Фактор плус".

"Он јесте једна врста освежења, био је учесник у политичком животу, али никад није био учесник у изборној трци. Чињеница је да изазива пажњу, видећемо да ли је она само медијска или су људи спремни и да гласају за њега", каже Пејић за РТ Балкан.

Сматра да Манојловић није изабрао лош тајминг да уђе у политику, јер има мало времена да погреши.

"Манојловић није јасно опредељен, па рачуна и на грађанске и на националне гласове, што може да му буде предност у краткој кампањи, а може да буде и недостатак јер људи воле јасне ставове о бројним питањима", каже Пејић.

Наш саговорник оцењује да је одлука Манојловића да изађе сам на изборе добра, јер нема много тога да изгуби, а с обзиром на то да није до сада учествовао на изборима, осим тешког дебакла, сваки резултат не може да му буде неуспех.

"Мислим да нико није претерано срећан због уласка Манојловића у изборну трку, јер мрси конце свима", сматра Пејић.

Како појашњава, конце мрси онима који бојкотују изборе јер ће повећати излазност, а делу опозиције који излази на изборе може да узме део бирача, а додаје да ни власти сигурно није драго.

Миливојевић напомиње да је Манојловић за део опозиције која бојкотује изборе перципиран као штрајкбрехер, што може да утиче на његов изборни резултат, иако има претходни позитиван имиџ који је градио пре свега еколошким активизмом.

"Било би тужно да то све потроши због једних београдских избора. Зато мислим да је и у интересу Сава Манојловића да се појави још више учесника на изборима", сматра наш саговорник.

Осим лидеру покрета "Крени-промени", већи број учесника на изборима одговара и власти, истиче Миливојевић, па ту види могућност да власт додатно потенцира оне странке које буду учествовале на изборима.

Оставља могућност да власт ипак помери изборе за јул, како би се реализовала сва три захтева опозиције, а сматра да би у том случају на изборима учествовали и они који су најавили бојкот.

"И власти је стало да буде што више учесника на изборима, јер нам следују притисци у питању пријема Косова у Савет Европе и резолуције о Сребреници, а ту је потребно што више политичког јединства", закључује наш саговорник.

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић расписаће у петак изборе за одборнике скупштина градова и скупштина општина у Републици Србији.

Од тада теку рокови за пријаве изборних листи. До 18. маја дефинитивно ће се знати ко учествује на којим изборима. А као и увек у изборним кампањама у Србији, (www.rt.rs, portal RT Balkan, Теодора Костић, 25.4.2024)